HP verkoopt zijn fabriek in Weihai, China voor laserprinters / MFP’s aan Foxconn, ’s werelds grootste contractfabrikant in electronica en grootaandeelhouder van Sharp. In de deal zal Foxconn de activiteiten in de fabriek overnemen en producten voor HP produceren. Meer specifiek zal Foxconn verschillende componenten produceren, inclusief printplaatassemblages, en de assemblage van producten zelf beheren.
In een verklaring zei het bedrijf dat de deal grotendeels was ingegeven door het verbeteren van de operationele efficiëntie. HP zei dat, “terwijl we doorgaan met uitvoeren van onze strategische prioriteiten, we de beslissing hebben genomen om ons Shandong Manufacturing Center te verkopen aan Foxconn, een van ’s werelds grootste leveranciers van elektronicaproductiediensten en een van onze preferred productiepartners. wereldwijd. Door gebruik te maken van de expertise van een sterke wereldwijde productiepartner zoals Foxconn, kunnen we ons vermogen om te voldoen aan de vraag van de klant naar onze technologie verder verbeteren en tegelijkertijd operationele uitmuntendheid en kostenefficiëntie stimuleren. ”
Tijden veranderen
HP verwierf de fabriek aanvankelijk toen het de printeractiviteiten van Samsung in 2017 overnam. Destijds zag het nieuw gevormde HP Inc. de A3-kantoor-MFP-markt (met een jaarlijkse wereldwijde omzet van ongeveer $ 55 miljard) als een uitstekende groeimotor voor het bedrijf. Dus HP verdiende $ 1,05 miljard en kocht voor zichzelf een lijn A3-technologie die onmiddellijk op de markt kon worden gebracht. HP verwierf ook duizenden patenten en een R & D-afdeling met meer dan 1.000 medewerkers.
Maar de A3-printmarkt bevindt zich nu op een heel andere plek dan in 2017. Zelfs voordat de gemiddelde persoon wist wat een coronavirus was, liepen de printvolumes op kantoor al langzaam en gestaag terug als gevolg van digitale transformatie – ongeveer 1% tot 2%. % een jaar. De wereldwijde lockdowns hebben die trends cartoonesk versneld, waardoor de printvolumes op kantoor van een klif klonken.
Afname printvolume
Zelfs als de afdrukvolumes op kantoor zich op korte termijn herstellen, voorspellen analisten van dat ze nooit zullen terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie. COVID versnelde de acceptatie van digitale transformatie, en steeds meer bedrijfsprocessen die ooit op papier werden afgehandeld, zullen volledig digitaal worden. Dit betekent niet dat A3-MFP’s uitsterven, maar het betekent wel dat een klant die in 2019 vijf gecentraliseerde machines nodig had, er in 2021 misschien nog maar drie nodig heeft. Bovendien heeft HP al een lange – en succesvolle – trackrecord bij contractfabrikanten met zijn Personal Systems-divisie (pc’s, laptops en beeldschermen). Door deze faciliteit aan Foxconn te verkopen, worden de kapitaaluitgaven voor het bezit, het personeel en het runnen van een fabriek omgezet in bedrijfskosten voor het kopen van de producten van de fabriek wanneer dat nodig is – zelfs als de vraag naar die producten afneemt.
Hoe zit het met Canon?
Er zijn weinig details over de deal. We weten niet hoeveel het waard was of wanneer het van kracht wordt. Het roept ook de vraag op: hoe zou dit uiteindelijk van invloed kunnen zijn op de relatie van HP met Canon, de leverancier van A4-laserprintermotoren en -technologieën?