Het gebouw, ontworpen door architectenbureau Kraaijvanger Urbis, belichaamt de ambitie van de gemeente Venlo om stad en regio volgens C2C-principes te laten functioneren. Onder andere door de bouwplannen van het stadskantoor en de inmiddels voltooide Innovatoren noemde C2C-bedenker Michael Braungart de regio Venlo het Mekka op het gebied van cradle to cradle.
Wat maakt dit gebouw bijzonder? De groene gevel werkt als een groene long die schone lucht produceert voor de mensen en de stad en geldt als de grootste groene gevel ter wereld. Door natuurlijke ventilatie stroomt de lucht door het gebouw. De gezonde lucht komt ten goede aan de productiviteit van de medewerkers.
Zonnestraling wordt omgezet in energie en het zonnelicht en -warmte worden zoveel mogelijk benut. Daarbij speelt de kas op het dak een belangrijke rol want die levert warmte voor het hele kantoor. Op deze manier zijn de energiekosten laag.
Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor besproeiing van de groene gevel. De parkeergarage op haar beurt wordt gebruikt om de lucht in het gebouw voor te verwarmen (in de winter) of te koelen (in de zomer). Overbodige energie wordt in de vorm van warmte of koude opgeslagen in het grondwater. De WKO (Warmte en Koude Opslag) is voorbereid op uitwisseling van warmte en koude met toekomstige andere functies en gebouwen in het gebied.
Op de vloeren en sommige meubels is linoleum toegepast in de vorm van Marmoleum Dutch Design en Desktop. Volgens Bas van de Westerlo, gespecialiseerde adviseur bebouwde omgeving en cradle to cradle consultant, moet het gebouw worden gezien als een grondstoffenbank voor de toekomst. ‘Daarom zijn zoveel mogelijk C2C gecertificeerde producten toegepast, omdat ze gezond en veilig zijn voor mens en milieu, en opnieuw een grondstof zijn na de gebruiksduur. Het linoleum dat is toegepast beschikt ook over een cradle to cradle certificaat.’ Van de Westerlo is blij dat een bedrijf als Forbo de stap naar C2C certificering heeft gemaakt. ‘Als C2C ExpoLAB zijn wij betrokken bij meerdere bouwkundige projecten en wij passen bij voorkeur producten toe die gezond en veilig zijn en beschikken over een C2C certificaat.‘
Leuk om te zien dat op de site van het gebouw http://www.stadskantoorvenlo.nl wordt bijgehouden hoeveel regenwater is opgevangen en zonne- energie opgewekt. De teller stond bij het ter drukke gaan van dit artikel op 8000 liter regenwater en 15.000 kwh zonne-energie.
Voor meer informatie over onder andere de duurzame kwaliteiten van Marmoleum zie http://www.forbo.com/flooring/nl-nl/producten/linoleum/cer9l5.
Cradle to cradle
Afval bestaat niet. Da’s de gedachte achter cradle to cradle. Alle producten zijn een voedingsbodem voor iets nieuws. Producten worden zo ontworpen, dat na gebruik de grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Cradle to cradle gaat over het toevoegen van waarde. Een product wordt zo ontworpen dat het voordeel oplevert voor mens, milieu en economie.