Verder wordt mobiliteit de norm en zullen we daarmee nog meer uitdagingen krijgen op het vlak van veiligheid en het verwerken van gegevens. Dat zijn volgens Toshiba de belangrijkste voorspellingen voor 2019 voor de digitale werkomgeving.
Met een snel 5G netwerk wordt het gebruik van Internet-of-Things toepassingen veel toegankelijker. Nu is het gebrek aan snelheid van het 4G netwerk veelal een barièrre voor de verwerking van grote hoeveelheden data die niet alleen bestaan uit tekstverwerking. Complex grafisch of visueel materiaal versturen via het 5G netwerk gaat vele malen sneller dan we nu gewend zijn. Daarmee voorziet Toshiba dat 5G een belangrijke katalysator wordt voor de ontwikkeling van Internet-of-Things toepassingen in de zakelijke omgeving. Volgens Toshiba-onderzoek verwacht 40% van de IT-beslissers dat 5G het verschil gaat maken in het succes van IoT in de digitale werkomgeving.
Security blijft de grootste kopzorg van IT-managers, zo blijkt uit onderzoek van Toshiba. Daarmee verwacht het bedrijf dat de traditionele lettercijfercombinatie zijn langste tijd gehad heeft als wachtwoord voor toegang tot mobiele computers. Gebruikers klagen al langer over de zogeheten wachtwoorddilemma’s van het iedere keer opnieuw bedenken van ingewikkelde lettercijfercombinaties en het onthouden van vele wachtwoorden die nodig zijn om toegang te krijgen tot verschillende systemen en applicaties. Daarom voorziet Toshiba dat biometrie een snelle vlucht gaan nemen. Marktanalisten zoals Gartner en IDC bevestigen dat bijna 80% van de werkende Belgen in 2021 gebruik gaat maken van een vingerafdruk, de irisscan of stemherkenning als alternatief voor het traditionele wachtwoord.
Mobiel werken wordt de norm. Meer mobiliteit gaat niet alleen gepaard met meer veiligheid. Overal en altijd toegang tot digitale informatie, betekent ook dat grote hoeveelheden data verwerkt moeten worden. Dat doen veel organisaties steeds meer in de cloud. Volgens Toshiba gaan bedrijven in 2019 ook op zoek naar alternatieven zoals edge computing; het verwerken van data aan de rand van het netwerk. Dat is veilig en legt minder druk op dataopslag in de cloud dat uiteindelijk ook meer onnodig geld gaat kosten. Steeds meer organisaties gaan hun afwegingen maken welke data op welke manier wel of niet verwerkt moeten worden.
Diversiteit alom in het mobiele computerlandschap
Tenslotte voorziet Toshiba dat de diversiteit aan werkplekapparatuur alleen maar groter wordt. De desktop is al langer ingeruild voor de laptop. Maar ook de 2-in-1 die zowel als laptop voor een complexe presentatie of als tablet in de vergaderkamer gebruikt wordt, wint steeds meer terrein. Werken vanaf een toetsenbord met beeldscherm wordt niet meer zo vanzelfsprekend volgens Toshiba. Met de opkomst van het Windows 10 IoT-platform krijgen medewerkers die hun handen vrij moeten houden voor machinewerk, het besturen van een vervoermiddel of het helpen van een patiënt, de gelegenheid informatie te verwerken via een slimme werkbril plus een mini-pc aan de broekriem. Nog altijd is zo’n 70% van de eerstelijnsmedewerkers op de fabriekswerkvloer, magazijn of zorginstelling niet permanent uitgerust met digitale apparatuur. Dat gaat snel veranderen, zo blijkt uit Toshiba-onderzoek.
“2019 wordt het jaar van meer digitale transformatie op alle plekken in de organisatie. Technologie wordt slimmer en nog makkelijker in gebruik. Dat gaat helaas wel gepaard met meer druk op onze digitale veiligheid. Daarom is het zaak dat we niet alleen zorgen voor een gedegen veiligheid van gebruikte software. Ook het beveiligen van onze hardware moeten we niet langer onderschatten”, concludeert Ronald Ravel, Country Manager van Toshiba in de Benelux.