DURABLE is gecertificeerd als koolstofneutraal bedrijf. ClimatePartner kent de status toe vanaf 1 februari 2023. De samenwerking tussen DURABLE en ClimatePartner had als doel om de CCF (beter gekend als de CO2-voetafdruk) te bepalen van het hoofdkantoor, de logistieke site én de productiesite van DURABLE. Deze werd als voldoende laag beschouwd om vanaf 1 februari 2023 te mogen spreken van een koolstofneutraal bedrijf. Het Duitse adviesbureau ClimatePartner helpt haar klanten bij het berekenen en verminderen van de CO2-uitstoot en het onverminderd compenseren van de uitstoot. Dit maakt producten en bedrijven CO2-neutraal.
Rolf Schifferens, CEO van DURABLE licht het project toe: “Als bedrijf hebben wij een grote verantwoordelijkheid tegenover onze klanten, partners, werknemers en het milieu als geheel. Dat is de reden waarom we de eerste belangrijke stap hebben gezet door onze CO2-voetafdruk te berekenen”.
Op basis van verschillende gegevens heeft ClimatePartner de voetafdruk berekend op 5.242 ton. De cijfers zijn transparant beschikbaar en kunnen geraadpleegd worden via de tracking app van ClimatePartner: https://fpm.climatepartner.com/tracking/20192-2301-1001/nl
Investeringen in klimaatbeschermingsprojecten
DURABLE compenseert consequent zijn emissies door klimaatbeschermingsprojecten in de portefeuille van ClimatePartner te steunen. Deze projecten hebben bewezen CO2 te verminderen, te vermijden of te verwijderen uit de atmosfeer. Bovendien bevorderen ze duurzame ontwikkeling in landen op het zuidelijk halfrond. De projecten worden gecertificeerd en gecontroleerd volgens strenge criteria. Met andere woorden, de projecten worden regelmatig gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze inderdaad een beschermend effect hebben op het klimaat.
Duurzaamheidsstrategie
De berekende voetafdruk vormt de hoeksteen van een volledige duurzaamheidsstrategie. “Ons doel is om onze huidige koolstofvoetafdruk voortdurend te verminderen. Om dit te bereiken hebben we een lijst met maatregelen opgesteld die we met voorrang aanpakken”, aldus Rolf Schifferens.
Koolstofneutraliteit omvat directe emissies die door het bedrijf worden geproduceerd (bv. opwekking van elektriciteit en warmte, wagenpark en vluchtige gassen), alsook indirecte emissies die ontstaan als gevolg van aangekochte energie, zakenreizen en het woon-werkverkeer van werknemers. Andere indirecte emissies die buiten het bedrijf worden geproduceerd spelen echter geen rol bij de berekening van de koolstofneutraliteit. Voorbeelden hiervan zijn de productie van grondstoffen en halffabricaten, de externe logistiek, het gebruik en de uitgebruikname van producten.