Groothandel Makro Nederland heeft opnieuw fors verlies geleden. De keten leed in boekjaar 2021-2022 een verlies van 49 miljoen euro, zo meldt RTL-Z. Door het verlies verdampten de financiële buffers; eind 2022 was Makro technisch failliet. Dat blijkt uit het zojuist met een half jaar  vertraging gedeponeerde jaarverslag. Makro zou tussen 2016 en 2021 in totaal 347 miljoen euro aan verliezen hebben geleden. Daarbovenop komt nu dus het verlies over het boekjaar 2021-’22, dat vorig jaar september afliep. Makro Nederland telt 17 vestigingen met zo’n 3.500 medewerkers.
Opmerkelijk is dat ondanks het verlies, de omzet in dat jaar toenam van 801 miljoen naar 936 miljoen euro, een stijging van bijna 17 procent. Een deel van deze stijging was echter te wijten aan prijsverhogingen als gevolg van inflatie. Het jaarverslag werd met een halfjaar vertraging gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.
“Het stabiliseren van de kosten en het verhogen van de omzet moet leiden tot verbeterde resultaten in de komende financiële jaren,” aldus algemeen directeur Andries Govaert in het verslag.
Ondanks de omzetgroei blijft het bedrijf voorlopig verlieslatend. Het nettoverlies bedroeg 49 miljoen euro, wat weliswaar 19 miljoen euro lager is dan het voorgaande jaar, maar nog steeds geen positief resultaat oplevert.
Bovendien is de financiële buffer van de groothandel volledig verdampt door deze verliezen, waardoor Makro Nederland eindigde met een negatief eigen vermogen van ruim 45 miljoen euro en technisch failliet werd verklaard. Desalniettemin staat moederbedrijf Metro garant voor de financiële verplichtingen van de Nederlandse dochter.
Makro Nederland hoopt over drie tot vijf jaar winstgevend te zijn, maar de recente cijfers tonen de uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd in een snel veranderend landschap.
Na tientallen jaren van succes in Nederland heeft Makro zijn unieke positie verloren door de opkomst van concurrenten zoals Hanos en Sligro, discountsupermarkten en e-commerce. Vorig jaar werd zelfs het verlieslatende Makro België verkocht aan bedrijvensaneerders, wat leidde tot uitstel van betaling en uiteindelijk faillissement. Een deel van de Belgische winkels werd overgenomen door de Nederlandse concurrent Sligro.