The Navigator Company heeft in het streven om de efficiëntie in het gebruik van hulpbronnen te bevorderen de afgelopen 18 maanden voor ongeveer 164 miljoen euro geinvesteerd in verduurzaming. De investering omvat voornamelijk projecten die gericht zijn op decarbonisatie, modernisering van apparatuur en verbetering van de efficiëntie. Deze omvatten de nieuwe Recovery Boiler in Setúbal – die de directe fossiele koolstofdioxide-uitstoot met ongeveer 136.000 ton per jaar zal verminderen, wat overeenkomt met een kwart van de emissies van de Groep in 2022; de nieuwe toren en waspersen in Aveiro; de nieuwe biomassa-kalkoven in Figueira da Foz; de ombouw van de kalkoven in Setúbal om biomassa te verbranden; en de nieuwe fotovoltaïsche fabriek in Figueira da Foz.
Verpakkingen
Daarnaast heeft het bedrijf geïnvesteerd in duurzame verpakkingsoplossingen. Na de lancering van een nieuwe lijn verpakkingsproducten eind 2021 onder het merk gKraft™, streeft het bedrijf ernaar om innovatieve verpakkingsoplossingen te ontwikkelen die de huidige op fossiele brandstoffen gebaseerde plastic verpakkingen vervangen door hernieuwbare, biologisch afbreekbare, recyclebare en koolstofneutrale producten op basis van endogene grondstoffen uit aangeplante bossen. Flexibele verpakkingen of papier met barrière-eigenschappen, bijvoorbeeld voor oliën en vetten, behoren tot de te ontwikkelen producten. Aan het begin van de 2e helft van 2024 bereidt het bedrijf zich ook voor op de ingebruikname van een nieuwe geïntegreerde productielijn voor gegoten celluloseonderdelen van eucalyptus, bedoeld om eenmalige fossiele plastic verpakkingen te vervangen in de markt voor foodservice en voedselverpakkingen, in Aveiro.
Deze voortdurende inzet leverde het onlangs de onderscheiding op van het meest duurzame bosbouwbedrijf ter wereld. Volgens de ESG Risk Rating van Sustainalytics, een van ’s werelds meest gerenommeerde ESG-beoordelingsbureaus, staat Navigator op 12 juli bovenaan de lijst van 85 wereldwijde bedrijven in de Paper & Forestry-industriecluster en staat het op de eerste plaats van 63 bedrijven in de Paper & Pulp-subset, in de top 5% van meer dan 16.200 bedrijven wereldwijd in alle bedrijfssegmenten.
Earth Overshoot Day markeert de datum waarop de planeet in een ecologisch tekort terechtkomt, d.w.z. wanneer natuurlijke hulpbronnen worden opgebruikt die pas volgend jaar zouden moeten worden gebruikt, anders kunnen ze niet worden geregenereerd door ecosystemen. Het feit dat deze datum steeds eerder wordt gemarkeerd, is een duidelijk teken van de urgentie van het versnellen van gezamenlijke inspanningen voor efficiëntie en vermindering van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, koolstofneutraliteit en een koolstofarme circulaire bio-economie.
Bosbouw
Op een planeet waar de vraag naar natuurlijke hulpbronnen toeneemt, helpen aangeplante bossen de druk van de vraag naar bosproducten in gebieden met oorspronkelijk bos te verminderen, waardoor deze gebieden uitsluitend voor behouds- en beschermingsdoeleinden kunnen worden beheerd. Aan de andere kant maakt het duurzame en gecertificeerde beheer van deze plantages, zoals die welke Navigator beheert op ongeveer 109.000 hectare in het hele land, het mogelijk om te voldoen aan de groeiende vraag naar hout en nieuwe bioproducten, wat leidt tot goederen en diensten die door de markt worden gewaardeerd, maar ook tot positieve externaliteiten die duurzame beheerpraktijken stimuleren, zoals koolstofvastlegging, zuurstofproductie, regularisatie van de hydrologische cyclus of de bevordering van biodiversiteit.
Carbon free
Binnen dit operationele model heeft Navigator ook een investeringsprogramma nagestreefd dat sterk gericht is op het koolstofvrij maken van zijn activiteiten, met een totaalbedrag van 340 miljoen euro tussen 2019 en 2028. Op deze manier versterkt het bedrijf zijn toewijding om bij te dragen aan de transitie van een op fossiele brandstoffen gebaseerde, lineaire economie naar een circulaire bio-economie die gunstig is voor de natuur en klimaatneutraal is. Om dit doel te bereiken, heeft Navigator duurzamere oplossingen en producten bevoordeeld – een voorbeeld hiervan is het geïntegreerde productieproject voor eucalyptus gegoten pulp onderdelen – als alternatief voor fossiele producten, evenals het optimaliseren en efficiënt gebruiken van hulpbronnen in haar eenheden.
Het moet ook worden opgemerkt dat, gezien de noodzaak om verschillende hulpbronnen in haar bedrijf te gebruiken – energie, hout, chemicaliën en water – Navigator zich inzet voor hun verantwoord gebruik. Het bedrijf heeft niet alleen oplossingen geïmplementeerd die hun efficiënt gebruik bevorderen, maar heeft ook significante resultaten behaald in het verkleinen van haar ecologische voetafdruk. Als resultaat van dit werk is 90% van de gebruikte grondstoffen nu hernieuwbaar.
Grotere efficiëntie in industriële activiteiten
Navigator zet zich publiekelijk in voor het bevorderen van resource efficiency als onderdeel van haar Responsible Management Agenda 2030, in lijn met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
De afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf meer dan acht miljoen euro geïnvesteerd in energie-efficiëntiemaatregelen op haar vier industriële locaties. Dit is een belangrijke pijler van haar duurzaamheidsbeleid, dat heeft geresulteerd in een energiebesparing van ongeveer 100 GWh/jaar, waarmee de uitstoot van ongeveer 23.000 ton koolstofdioxide is vermeden.nzet
Inzet fabrieken
Momenteel hebben alle fabrieken van The Navigator Company Energy Efficiency Action Plans en implementeert het bedrijf zelfconsumptie zonne-PV-projecten die de geïnstalleerde PV-capaciteit zullen verhogen van de huidige 12 MWp tot ongeveer 38 MWp.
Naast zelfconsumptieproductie omvatten andere energiemaatregelen LED-verlichting in industriële gebouwen, thermische efficiëntieprojecten, verbetering van de efficiëntie in persluchtproductie of optimalisatie van koelsystemen.
Minder water
Op het gebied van waterefficiëntie heeft Navigator maatregelen geïmplementeerd om de noodzaak om water te gebruiken in haar activiteiten te verminderen en het hergebruik en de circulariteit ervan te optimaliseren, met een investering van meer dan 25 miljoen euro. Momenteel brengt het 78% van het onttrokken water terug naar het milieu, terwijl het specifieke gebruik (per geproduceerde ton) in industriële activiteiten 5,1% lager ligt dan in 2019, het referentiejaar voor de doelstellingen voor 2030: het specifieke watergebruik (m3/t product) in industriële activiteiten met ten minste 33% verminderen.
Deze resultaten omvatten investeringen zoals de verdampingslijn in de pulpfabriek van Aveiro, de vermindering van het watergebruik bij de houtbereiding in de fabrieken van Figueira da Foz en Setúbal en de terugwinning van ketelspoelingen in Figueira da Foz. Het doel van het bedrijf is om een vermindering van 33% te bereiken in het specifieke gebruik van waterbronnen.
Een grotere efficiëntie in het gebruik van hulpbronnen in de fabrieken van Navigator omvat ook de vermindering, benutting en terugwinning van afval uit het industriële proces, met het oog op het herclassificeren en reïntegreren van wat ooit afval was als waardevolle materialen in de productieketen voor verschillende soorten papierproducten.
Lees ook: Navigator breidt succesvol HomePack assortiment verder uit