“De huidige uitdagingen voor de kantoorboekhandel weerspiegelen de algehele economische situatie: terughoudendheid van kopers, inflatie en structurele veranderingen hebben een aanzienlijke impact op de markt. Toch blijven gespecialiseerde retailers een belangrijke speler, met name door hun sterke adviesdiensten en hun brede, hoogwaardige productassortiment. Vooral aan het begin van het schooljaar is het duidelijk dat ouders en studenten duurzame en functionele producten waarderen. Tegelijkertijd biedt de voortschrijdende digitalisering nieuwe marktkansen die wij als sector actief moeten benutten om op de lange termijn concurrerend te blijven”, legt Michael Ruhnau uit, voorzitter van de Office and Writing Culture Trade Association (HBS).
Met een omzet van 12,5 miljard euro blijft de markt voor kantoorartikelen een aantrekkelijk bedrijfssegment – desondanks werd in 2024 een omzetdaling van 4,8 procent geregistreerd. Dat heeft de branchevereniging Kantoor- en Schrijfcultuur (HBS) inmiddels bekendgemaakt.
De verslechterende economie en de pessimistische toekomstverwachtingen in alle sectoren zijn terug te zien in alle productgroepen. Vooral de segmenten kalenders, ansichtkaarten en wenskaarten (-10%) en verbruiksartikelen en IT-accessoires (-8,5%) werden getroffen. Volgens HBS waren de verliezen minder ernstig bij schrijfwaren en kantoorbenodigdheden (-2,0%), kantoorcommunicatie- en speciaal papier (-4,7%) en enveloppen, zakelijke boeken, archiveringsoplossingen (-3,2%).
De aanhoudend hoge inflatie aan het begin van het jaar leidde tot forse prijsstijgingen. Tegelijkertijd reageren consumenten met een grotere prijsgevoeligheid en terughoudendheid om te kopen. Vooral in de sector kantoorinrichting was sprake van een verzadigingseffect, aangezien veel huishoudens hun thuiskantoorinrichting al hadden afgerond. Volgens de vereniging hanteren bedrijven ook een voorzichtige investeringsstrategie, niet in de laatste plaats vanwege de toegenomen inspanningen om werknemers weer naar kantoor te krijgen.
Een andere bepalende factor voor de marktontwikkeling blijft de voortschrijdende digitalisering. Enerzijds is het een uitdaging omdat de vraag naar bepaalde productgroepen verandert, maar het biedt ook nieuwe kansen – met name met betrekking tot de veranderende werkwijzen in opleidingen en scholen.
Volgens voorlopige resultaten waren er aan het begin van het schooljaar 2024/2025 in Duitsland ongeveer 827.500 kinderen op school ingeschreven – ongeveer 4.300 of 0,5 procent minder dan in het voorgaande jaar. Dit was de eerste keer sinds het schooljaar 2015/2016 dat het aantal inschrijvingen daalde. Volgens de HBS komt dit onder meer door de afnemende immigratie van Oekraïense kinderen als gevolg van de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne. Terwijl het aantal schoolbeginners afneemt, blijft de start van het schooljaar economisch gezien belangrijk: de Duitse detailhandelsvereniging (HDE) verwacht in 2024 een omzet van ongeveer 702 miljoen euro in verband met de schoolinschrijvingen – de relevantie van dit segment in de kantoorboekhandelsmarkt blijft dus hoog.
Duurzaamheid blijft een belangrijk thema met verstrekkende gevolgen. Consumenten worden steeds bewuster en kritischer in hun aankoopbeslissingen, zijn vaak goed geïnformeerd en veeleisend. De gekwalificeerde vakhandel speelt op deze trend in met deskundig advies en een veelzijdig, hoogwaardig productportfolio, zo wordt in Keulen benadrukt.
Bekijk meer van dit soort berichten.