Eigenaar Mirage Retail Group heeft uitstel van betaling aangevraagd voor de winkelketen BCC.. De elektronicaketen, met 56 filialen en een uitgebreide webshop, zegt te maken te hebben met “aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden”. Daarnaast heeft het bedrijf een belastingschuld van circa 30 miljoen euro. De ongeveer duizend personeelsleden zijn donderdagochtend ingelicht. Twee bewindvoerders gaan de komende tijd kijken naar de toekomstmogelijkheden van het bedrijf.
Ook de zakelijke tak valt onder de surseance. Die verkocht en installeert ICT-oplossingen aan en voor het MKB en zorg- en onderwijsinstellingen.
De bekendmaking leidde tot emotionele reacties bij het personeel en de klanten. Medewerkers van transport- en vervoersbedrijven die voor elektronicazaak BCC rijden, hebben donderdagmiddag een distributiecentrum van het bedrijf aan de Dukdalfweg in Almere Buiten geblokkeerd.
Het uitstel van betaling heeft nog geen gevolgen voor de winkels en de webshop. Deze blijven open, meldt het bedrijf. Toch was driekwart van de filialen donderdag gesloten, aldus NOS.nl. BCC-directeur Caspar Klinkhamer liet aan de NOS weten dat donderdag “ongeveer driekwart” van de 56 filialen niet open zijn gegaan. “Dit heeft te maken met het feit dat in bepaalde winkels onvriendelijke, soms bedreigende situaties zijn ontstaan die onacceptabel zijn”, bevestigt hij verhalen van personeelsleden.
Wel gelden de retourregelingen nog steeds en blijft het bedrijf producten bezorgen en installeren. Daarnaast behouden de medewerkers hun contracten en salaris.
Oorzaak
“De elektronicamarkt en BCC staan onder voortdurend en steeds zwaarder wordende druk”, zegt CEO Caspar Klinkhamer tegenover Nu.nl. “Ondanks stevige maatregelen die genomen zijn om de kosten terug te dringen en de financiële positie te verbeteren, hebben we geconcludeerd dat dit niet voldoende is en we niet op deze manier kunnen doorgaan.” Eind vorig jaar stopte Wehkamp de samenwerking met BCC.
“Ook het vinden van een mogelijke koper om het eerder opgestelde businessplan van BCC te financieren is helaas op het laatste moment afgeketst”, meldt Klinkhamer. Volgens hem gaat het bedrijf samen met de bewindvoerders andere opties beoordelen.
Eigenaar Mirage Retail Group, onder meer eigenaar van Blokker en Intertoys, ziet geen toekomst meer voor het verlieslatende bedrijf. BCC kwam drie jaar geleden in handen van de Mirage Retail Group, eigenaar van onder meer Blokker en Intertoys. Het verdienmodel van BCC klopt niet meer, zegt topman Michiel Witteveen tegen Het Financieele Dagblad: „Huur, lonen, energie zijn allemaal gestegen. Om geld te verdienen, moet je simpelweg hogere marges maken, maar grote leveranciers weigeren in die richting te bewegen.” Bovendien besteden consumenten nu minder aan witgoed en elektronica. Die spullen hebben ze al massaal tijdens de coronapandemie online aangeschaft.
Tegen het FD zegt Witteveen dat BCC al jaren in moeilijkheden zit. De coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de stevige inflatie heeft het bedrijf financieel verzwakt.
De coronapandemie heeft een gat in de balans geslagen. Het bedrijf kon geen aanspraak maken op coronasteun en heeft een belastingschuld van 30 miljoen euro. Het bedrijf draaide al met verlies. In 2021 werd op een omzet van 424 miljoen 21 miljoen euro verlies geleden.
Geen wow-effect
Retaildeskundige Paul Moers stelt in de Limburger dat de omzet in de elektronicabranche de stijging van de inflatie niet bijhouden. „BCC heeft niet goed gekeken naar de verandering in het winkellandschap. Voor de coronacrisis had de winkel vooral een logistieke functie: je ging naar de winkel om je spullen te halen. Tijdens en na corona is online echt het ding geworden. Waarom zou ik naar een winkel gaan? Dan wil je toch verrast worden? Anders haal ik het toch gewoon online”, betoogt Moers. „Wat BCC had moeten doen, is de inspiratie in de winkel introduceren. Dat hebben ze nagelaten. Ga maar eens in een Apple-winkel kijken, of bij de Bijenkorf en Rituals. Als je daar naar binnen gaat, valt je mond open van het woweffect. BCC heeft dat nagelaten, maar dit bedrijf was niet de enige, heel veel winkels zijn dat vergeten.”
Lange geschiedenis
In 1945 opende Herman Bakker een elektronicawinkel in Amsterdam-West. Samen met zijn zoons Carel en Coos werd in 1962 een tweede filiaal geopend in Amsterdam-Osdorp aan het Tussen Meer; dit filiaal viel onder de keten Radio West. Vanaf 1969 zetten Carel en Coos Bakker het bedrijf voort onder de naam BCC wat stond voor Bakker Cash & Carry.
De aandeelhouders van BCC verkochten in 1997 hun BCC-aandelen aan het beursgenoteerde Engelse retailconcern KingFisher. Dit concern bestond vooral uit zogeheten Superstore-ketens in Europa op het gebied van elektronica en doe-het-zelf. BCC had op dat moment 23 filialen in de Randstad. In juli 2003 werden de elektronicawinkels onderdeel van KESA, wat staat voor Kingfisher Electronica SA.. KESA wijzigde zijn naam in 2012 in Darty Groep. De Darty Groep, waarvan op dat moment ook het Franse Darty en het Belgische Vanden Borre deel uitmaakten, was beursgenoteerd in het Verenigd Koninkrijk.
In oktober 2009 nam BCC het Amsterdamse Polectro over, en de twee Polectro-vestigingen werden omgevormd tot BCC-vestigingen
Per 1 februari 2015 nam BCC achttien winkels over van HiM Retail, de eigenaar van de winkelformules De Harense Smid, Mikro-Electro en It’s. Na die overname telde BCC 69 winkels.
De Franse keten van boeken- en multimediawinkels Fnac nam begin 2016 Darty over. Fnac beoogde met de overname marktleider te worden in de handel van elektronica, boekenmateriaal en huishoudtoestellen in Frankrijk.
Eind 2020 kwam BCC in handen van het retailconcern Mirage Retail Group voor een ‘symbolisch bedrag’.