De Oostenrijkse stempelproducent COLOP heeft het management gereorganiseerd: Nadat Christoph Skopek (38) in 2021 als extra directeur werd benoemd en de directie deelde met Ernst Faber (61), gaat deze laatste na 31 jaar directie met pensioen. Franz Ratzenberger (57), sinds vele jaren verkoop- en marketingdirecteur bij COLOP, zal met onmiddellijke ingang de functie van tweede directielid op zich nemen.
Ernst Faber kwam al in 1984 bij COLOP. Karl Skopek, de oprichter van COLOP, haalde hem als fabrieksdirecteur bij de onderneming. Samen deden ze veel ontwikkelingswerk, in 1991 kwam Ernst Faber in de directie, in 1992 werd hij partner. Tot aan het overlijden van de oprichter in 2005 hebben zij gezamenlijk COLOP geleid. Na deze datum was Ernst Faber de enige algemeen directeur. Onder zijn leiding slaagde COLOP erin de stap te maken van een traditionele stempelmakerij naar een innovatieve, toekomstgerichte onderneming met drie pijlers en meer dan 500 medewerkers.
“Het was een genoegen om COLOP al die jaren te leiden en het bedrijf, dat mijn neef in 1980/81 oprichtte, voortdurend en met succes uit te bouwen tot een wereldwijd opererende onderneming. Op dezelfde manier kijk ik nu uit naar mijn volgende levensfase. Het was al lang gepland en voorbereid om na mijn 60e verjaardag de leiding over te dragen. Vandaag ben ik blij dat met Christoph Skopek en Franz Ratzenberger de leiding in ervaren handen overgaat. Uiteraard zal ik COLOP ook in de toekomst terzijde staan”, benadrukt Ernst Faber, die ook in de toekomst als aandeelhouder bij de onderneming betrokken zal blijven.
Tientallen jaren ervaring
Christoph Skopek leidt de onderneming sinds 2021 samen met Ernst Faber en heeft inmiddels bijna 20 jaar ervaring bij COLOP. Hij is sinds 2003 bij de onderneming werkzaam en was tot zijn toetreding tot het managementteam verantwoordelijk voor IT & strategisch projectmanagement en heeft daarnaast vele jaren ervaring in de exportsector. Per 01 mei 2022 heeft Skopek de agenda’s van Ernst Faber overgenomen en wordt hij op het gebied van sales & marketing ondersteund door Franz Ratzenberger.
“Ik heb mij tot doel gesteld om de weg naar succes van COLOP verder te versterken, voor zekere arbeidsplaatsen te zorgen en met innovatieve producten nog beter aan de behoeften van de klanten te voldoen”, benadrukt Skopek.
Franz Ratzenberger
Franz Ratzenberger is sinds 2006 succesvol directeur verkoop en marketing bij COLOP. In deze periode is de internationale verkoop bij COLOP gestaag uitgebreid met de oprichting van meer dan 10 internationale dochterondernemingen, onder andere in China en India. Met de ondernemingen COLOP Digital GmbH en COLOP Arts & Crafts zijn bij COLOP bovendien twee nieuwe bedrijfsgebieden, elektronisch-digitaal en creatief, ontstaan.
Franz Ratzenberger: “In de afgelopen jaren zijn wij erin geslaagd COLOP tot een grote internationale onderneming te ontwikkelen. De traditionele stempelactiviteiten, maar vooral ook de twee toekomstgerichte nieuwe bedrijfsgebieden die het succes van COLOP op lange termijn moeten veiligstellen, zijn zeer uitdagend, vooral in tijden van een moeilijke economische omgeving. Ik kijk ernaar uit om deze weg samen met Christoph en ons uitstekende team met succes te vervolgen”.
COLOP is wereldwijd actief
COLOP werd in 1981 door Karl Skopek in Wels opgericht en produceert het merendeel van zijn stempelproducten in de hoofdzetel in Oostenrijk en in een tweede productievestiging in de Tsjechische Republiek. In totaal worden 130 exportmarkten regelmatig beleverd, het exportpercentage bedraagt meer dan 98 procent. De onderneming heeft wereldwijd meer dan 500 mensen in dienst, waarvan ongeveer 200 in Oostenrijk.
COLOP is actief in drie bedrijfssegmenten: Naast de traditionele stempelsector is de onderneming actief in de elektronisch-digitale sector met COLOP Digital, alsmede in de creatieve geschenkensector en het hobbysegment met COLOP Arts & Crafts. Het wereldwijde distributienetwerk werd in de afgelopen jaren geconsolideerd via ondernemingen en participaties in 15 landen (Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië, Tsjechië, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Frankrijk, Bulgarije, België, Polen, Spanje, China en India).