Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Koffie, koffie en koffie.’ Met die woorden omschreef premier James Marape van Papoea-Nieuw-Guinea de taakomschrijving van zijn nieuwe minister Joe Kuli. Voor zover bekend is de eilandengroep het eerste land ter wereld met een eigen minister voor Koffieproductie en –handel..

Koffie een van de belangrijkste exportproducten van Papoea-Nieuw-Guinea, dat met zo’n 9 miljoen inwoners herbergt op meerdere eilanden en op het hoofdeiland een grens deelt met Indonesië. Tegelijkertijd produceert het slechts 0,6 procent van de wereldhandel. Volgens premier Marape is dat percentage aan de schamele kant en met de aanstelling van Kuli wil hij dat opkrikken, zo meldt dagblad de Morgen. Kuli was eerder minister van Economie en Industrie.

Er zijn zeventien landen die meer koffie verbouwen dan Papoea-Nieuw-Guinea. Het Nationale Onderzoeksinstituut schreef vorig jaar in een rapport dat het land het klimaat en de omgeving heeft voor de productie van meer en betere koffie. Maar op het gebied van logistiek, techniek en kennis heeft de handel nog een weg te gaan. Kuli wacht een immense uitdaging: Papoea-Nieuw-Guinea is een extreem versnipperd land waarvan de inwoners vooral voor hun eigen stam verbouwen en verkopen.

Het rapport vergeleek Papoea-Nieuw-Guinea en de vijf grootste koffieproducenten ter wereld: Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië. Van marktleider Brazilië kan het land leren het product op grote plantages te verbouwen in plaats van bij individuele telers, om zo de schaal te vergroten. In Indonesië en Ethiopië leverden investeringen in onderzoek een diverse export op, met meer soorten bonen. De koffietelers in Vietnam slagen erin uit tropisch laagland het uiterste te halen. En de Colombianen gaan goed met hun planten om en maken weinig gebruik van pesticiden.

Ongeveer 95% van de koffie in Papoea-Nieuw Guinea is van de arabica-variëteit. In tegenstelling tot andere koffielanden met enorme plantages of bergachtige landbouwgronden, bestaat de meeste koffie uit Papoea-Nieuw-Guinea uit kleine, selectief geteelde koffie. Lokale koffieboeren planten misschien maar 10-20 koffieplanten in vergelijking met de uitgestrekte koffiepercelen van Brazilië.

Het is een goed moment om de productie te verhogen. In geen tien jaar was de koffieprijs zo hoog als nu, voornamelijk doordat productieproblemen in Brazilië tot schaarste leiden op de wereldmarkt. Braziliaanse telers hadden vorig jaar te maken met een venijnige combinatie van droogte en vorst. Nog steeds zijn de gevolgen daarvan niet verholpen. In The Wall Street Journal voorspellen marktanalisten deze week dat de prijs voorlopig hoog zal blijven, en mogelijk zelfs verder stijgt.

Ook palmolie, een nog belangrijker exportproduct dan koffie in Papoea-Nieuw-Guinea, krijgt zijn eigen minister in het kabinet. Dat kan goed uitpakken voor de economie, maar lijkt een slechte voorbode voor de natuur. Voor de aanleg van palmolieplantages moet op grote schaal regenwoud worden gekapt.

X