Voor dit onderzoek is een willekeurige groep thuiswerkers gevraagd naar de voor- en nadelen van thuiswerken. Zo werden er vragen gesteld over de inrichting van de werkplek, de aanwezigheid van werk-gerelateerde klachten, productiviteit en pauzegedrag. Hierbij werd steeds het thuiswerken vergeleken met het werken op kantoor.
Van de respondenten blijkt dat ruim 75% momenteel volledig, en 20% gedeeltelijk thuis werkt in verband met Corona.
Voor- en nadelen van thuiswerken
Thuiswerken brengt verschillende voordelen met zich mee. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de respondenten het ontbreken van reistijd als grootste voordeel van thuiswerken zien. Ook ervaart men meer flexibiliteit en vrijheid om de werkdag in te delen. Veel respondenten ervaren thuis meer rust en minder afleiding (vooral van collega’s). Tenslotte gaf men aan thuis meer veiligheid te ervaren in verband met Corona.
Er kleven helaas ook nadelen aan thuiswerken. Uit het onderzoek blijkt dat veel respondenten thuis tijdens de werkdag worden afgeleid (vooral door kinderen). Ook wordt als nadeel gezien dat er minder sociale contacten zijn met collega’s. Face to face overleggen of samen bijpraten tijdens een pauze zit er nu even niet bij. Tot slot ziet men als groot nadeel dat de werkplek thuis niet ergonomisch is ingericht.
Thuis productiever
Ruim 40% van de respondenten geeft aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. 27% zegt juist op kantoor productiever te zijn. De rest van de ondervraagden ervaart geen verschil.
Minder tijd voor pauzes thuis
Ook al gaven de meeste respondenten aan thuis meer flexibiliteit en vrijheid te ervaren, toch bleek uit het onderzoek dat men thuis gemiddeld minder pauzes inlast tijdens de werkdag dan op kantoor.
Voor zowel het werken op kantoor als thuis valt op dat slechts 50% een lunchpauze neemt. Ook de korte vitale onderbrekingen (micropauzes) die nodig zijn om de doorbloeding van het lichaam op gang te houden, worden in beide situaties weinig genomen. Slechts 5% van de respondenten neemt elke 10 minuten een korte onderbreking om even van houding te wisselen.
Meer lichamelijke klachten bij thuiswerken
De resultaten liegen er niet om: ruim 24% van de respondenten zegt thuis regelmatig tot altijd werk-gerelateerde lichamelijke klachten te hebben (in nek, schouders, rug, armen, polsen, handen of hoofdpijn), terwijl dit op kantoor minder dan 9% is! Daarbij valt ook op dat bijna 34% op kantoor nooit klachten had. De groep thuiswerkers zonder klachten is slechts 20%.
Ergonomisch thuiswerken
In het onderzoek werd ook gevraagd naar het aanwezige meubilair en hulpmiddelen voor de werkplek.
Opvallend is dat slechts 3,5% van de respondenten het beeldscherm op ooghoogte heeft staan. Dit betekent dat bijna iedereen tijdens het werk het hoofd in een onnatuurlijke houding heeft staan. Dit kan vooral bij veel omlaag kijken erg belastend zijn voor de nek en snel leiden tot nekklachten of hoofdpijn. De meeste respondenten gaven aan dat de werkplek op kantoor beter is ingericht dan de thuiswerkplek. Zo heeft bijvoorbeeld nog geen 50% thuis de beschikking over een instelbare bureaustoel, terwijl bijna 85% op kantoor wel een goede stoel heeft.
Op de vraag “Wat ontbreekt er nog om thuis goed (ergonomisch) te kunnen werken?” gaven de meeste respondenten als antwoord thuis te willen beschikken over ergonomisch meubilair. Ook het hebben van een beeldschermverhoger zoals een laptopstandaard zien veel respondenten als noodzakelijk.
Dit laatste komt niet als een verrassing voor R-Go Tools. Zij hebben de afgelopen maanden de omzet van laptopstandaards voor de Nederlandse markt met zo’n 400% zien stijgen.
Uit het onderzoek blijkt dat er significant meer lichamelijke klachten worden ervaren nu mensen thuiswerken. Vooral het ontbreken van een ergonomische werkplek is hierbij een grote factor.
Terwijl juist een ergonomisch ingerichte werkplek ongemerkt zal stimuleren om een goede werkhouding aan te nemen en gezond te werken.