“We liggen met deze kleine omzetstijging nog altijd duidelijk boven de algemene groei van de economie in Duitsland. Maar blij zijn we per saldo niet met het verloop van het afgelopen jaar”, aldus de directeuren Dr. Sven Schneller en Dr. Thomas Baumgärtner. “We konden ons ondanks grote inspanningen niet onttrekken aan de wereldwijde recessie van de industriële conjunctuur.” Voor het jaar 2020 gaan de HERMA-directeuren uit van een licht aantrekkende economie en voorzien derhalve een plus van vijf procent. “Deze planning is erg ambitieus, omdat hij beïnvloed wordt door een veelvoud aan politieke en economische onzekerheden. De gevolgen van het Coronavirus zijn nog niet in te schatten. De crisis in de automobiel- en toeleverindustrie kan leiden tot een verdere afname van arbeidsplaatsen. Met als gevolg een toenemende terughoudendheid bij consumenten. Dat heeft onmiddellijk effect op de behoefte aan hechtmateriaal en etiketten. Ook over de slepende Brexit maken we ons zorgen, omdat we in de UK zeer actief zijn.”
Marktaandelen uitgebreid
Het aantal HERMA-medewerkers is in de loop van 2019 licht gestegen. Van 1051 eind 2018 naar nu 1097. Ook het aandeel van de export ging enigszins omhoog. Van 60,2 procent naar nu 61,0 procent. Het resultaat is echter in het boekjaar 2019 duidelijk afgenomen. De hoofdoorzaak zit in de eerste afschrijvingen na de grote investeringsprojecten van meer dan 100 miljoen euro in Filderstadt. “Positief gezien hebben we nu de modernste productiefaciliteiten voor alle drie divisies geconcentreerd op een locatie. Dat is in deze vorm binnen onze branche waarschijnlijk uniek”, benadrukte Schneller. Bovendien staat de nieuwe coatingfabriek voor hechtmateriaal nu vlak voor zijn ingebruikname. Een belangrijke voorwaarde om verdere potentiële mogelijkheden ten volle te kunnen benutten. “Juist bij de divisie hechtmateriaal konden wij gedurende de afgelopen jaren veel sterker groeien dan de markt. Het marktaandeel is daarmee uitgebreid. In 2019 was dit ook zo”, liet Dr. Baumgärtner weten. De omzet steeg met 4,0 procent naar nu 223,7 miljoen euro (vorig jaar: 215,2 miljoen euro).
De divisie etiketten kon met 84,5 miljoen euro het omzetniveau van het vorige jaar van 84,7 miljoen euro krap vasthouden. Zij moest echter op het vlak van het resultaat een stap terug doen. Onder meer door rigoureuze bezuinigingsmaatregelen bij de belangrijke afnemerbranches automotive en chemie.
De divisie etiketteermachines werd het zwaarst getroffen. De omzet in deze divisie liep terug met 10,1 procent. Van 58,1 miljoen euro in het vorige jaar naar nu 52,2 miljoen euro.