Stempels met antibacteriële bescherming zijn ideaal om bestaande hygiëneconcepten op de werkvloer te ondersteunen. Gezondheid en hygiëne blijven namelijk een belangrijke rol spelen, zeker als er veel mensen samenwerken. COLOP, de internationale fabrikant van moderne stempel- en markeeroplossingen, levert met zijn Microban®-serie stempels een bijdrage aan meer bescherming en veiligheid. “In het dagelijkse bedrijfsleven gaat een stempel vaak door vele handen en brengt dus een zeker risico op infectie door bacteriën met zich mee. Om dit zo laag mogelijk te houden, biedt COLOP een reeks stempels aan die zijn voorzien van Microban® antibacteriële bescherming. De specialiteit is dat de Microban-technologie de groei van schadelijke bacteriën tegengaat. “, aldus Michael Pramhas, Export Manager Benelux bij COLOP.

Microban-bescherming op belangrijke aanraakgebieden
Voor antibacteriële bescherming zijn Microban 3G-Silver™ -additieven al tijdens de productie in het plastic verwerkt, en dus in de belangrijkste contactgebieden zoals het gripgebied van de stempel. Op deze manier blijft de bescherming gedurende de gehele levensduur van de stempel effectief en kan deze niet worden afgewassen. Deze speciale technologie is uitvoerig getest en is onschadelijk voor de gezondheid. Opgemerkt moet worden dat de antibacteriële bescherming van Microban niet helpt tegen virussen.

COLOP-stempel met extra hygiënische voordelen
Er worden in totaal drie stempellijnen aangeboden met de bewezen Microban-technologie: De standstempels van de COLOP Classic Line maar ook de Printer-modellen zijn verkrijgbaar met Microban-bescherming. De Pocket Stamp Plus wordt ook aangeboden met een antibacteriële afwerking van Microban. Deze kan met slechts één hand worden bediend – een eenvoudig mechanisme opent en sluit de zakstempel – waardoor het de perfecte metgezel is voor onderweg.

Tip: De Pocket Stamp Plus Microban is ook perfect geschikt als praktische contactstempel. Gebruikt in het kader van de registratieplicht die op veel plaatsen geldt – zoals in horecagelegenheden – kunnen alle benodigde persoonsgegevens binnen enkele seconden worden achtergelaten door op het formulier te stempelen.

Geen schoolmeester
Binnen de circulaire contracten is het cruciaal om de voortgang te kunnen monitoren. Daarvoor zijn onder andere KPI’s (kritische prestatie indicatoren) afgesproken. Van Weerdhuizen: ‘Dat doen we deels samen met de leveranciers. Elk kwartaal maken zij een rapportage en gaan we met ze om de tafel om te bespreken hoe het loopt.’ Van Vastenhoven legt uit: ‘Kunnen sturen op duurzame resultaten is in dit stadium nog niet zaligmakend. Maar we gaan wel steeds meer die kant op, de leveranciers zijn daar steeds beter toe in staat.’ Schelen vult aan: ‘De KPI’s zijn geen statisch gegeven. In feite stel je elk kwartaal je doelstellingen bij. Soms omhoog omdat het kan, en soms moet je even pas op de plaats maken.’ Bloemendaal geeft aan dat Rijkswaterstaat zich hierin niet als een schoolmeester opstelt. ‘Wij nemen op onze beurt hun rol eveneens onder de loep. En zo komen we samen verder.’ Veenendaal: ‘Een belangrijke aanpassing is bijvoorbeeld dat de rijksoverheid heeft losgelaten dat we alleen kantoormeubilair van de rijksoverheid hergebruiken. We mogen het nu ook ergens anders vandaan halen.’

Een belangrijke stap is de ontwikkeling van een nieuwe NEN-norm, ofwel de circulaire richtlijn NPR 8313

Monitoringstool
Voorlopig is het ingewikkeld om erachter te komen hoe goed de Categorie, de rijksorganisaties en de leveranciers bezig zijn. Een flinke stap in de goede richting is de monitoringstool die NIBE en CE Delft voor Rijkswaterstaat hebben ontwikkeld. De door de leveranciers aangeleverde cijfers gaan jaarlijks in de tool, waarna er, voor de zes belangrijkste productgroepen binnen de kantoorinrichting, gegevens uitrollen over onder andere de mate van circulariteit en de vermindering van de CO2-uitstoot. Zo bestaat een nieuw ingekocht meubelstuk voor 50% uit recycled en/of hernieuwbaar materiaal en zorgt de inzet van een refurbished bureau of stoel voor 90% minder CO2-uitstoot. Iedereen toont zich tevreden over de tool. ‘Dat leveranciers graag willen meedenken, geeft aan dat zij het belang van deze groeiende markt voluit erkennen’

NEN-norm
Een andere belangrijke stap is de ontwikkeling van een nieuwe NEN-norm, ofwel de circulaire richtlijn NPR 8313. Hiervoor is een groep samengesteld bestaande uit opdrachtgevers, leveranciers en kennisinstituten. Ahrend, Gispen en NowyStyl zijn allen in deze groep vertegenwoordigd, die tweewekelijks bij elkaar komt. Van Vastenhoven: ‘Dat leveranciers graag willen meedenken, geeft aan dat zij het belang van deze groeiende markt voluit erkennen.’ De NEN-normering beoogt drie dingen. Als eerste een vaststelling van alle definities rondom circulaire kantoorinrichting, zodat iedereen – opdrachtgevers én leveranciers – het over hetzelfde heeft. Vervolgens staat het ontwikkelen van een circulaire ontwerpstrategie op de rol. Wat verstaan we onder demontabel? Hoe sluiten we het gebruik van toxische stoffen uit? Het laatste onderdeel is het ontwikkelen van een methodiek om de mate van verminderde CO2-uitstoot en circulariteit te meten.

Tevredenheid over de voortgang
Van Vastenhoven is tevreden over de voortgang van de circulaire contracten. ‘Doordat wij grote aanbestedingen hebben, kunnen wij de markt echt meenemen in de ontwikkeling naar een circulaire economie. De grootte van de contracten is tegelijkertijd niet zaligmakend.’ Er zullen zeker opdrachtgevers zijn die eerst voorzichtig met een teen de temperatuur van het water willen verkennen. ‘Wat iedereen het beste past. Het belangrijkste is: begin er gewoon aan. Het is de toekomst en het is goed voor onze wereld.’

X