Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Na één jaargang onderbreking en een omzetting van deze editie van februari naar mei was het recent eindelijk weer tijd voor de ISE. Dit keer niet meer in Amsterdam, maar in Barcelona, op de plek waar recent nog het Mobile World Congress werd gehouden. TBM was nieuwsgierig hoe de UC-markt zich de afgelopen twee jaar heeft ontwikkeld en trok naar Spanje. Een verslag.

Sinds de laatste ISE in 2020 heeft de COVID 19-pandemie de manier waarop miljoenen mensen werken radicaal veranderd. Er is een explosie geweest in het gebruik van unified communications en collaboration platformen. Nu mensen weer naar kantoor gaan, is de vraag of en hoe hybride werkvormen onderdeel blijven uitmaken van onze manier van werken. Een vraag die je natuurlijk nergens anders beter beantwoord kunt krijgen dan op dé beurs voor AV en unified communicatie.

Verbreding portfolio

Spannend qua nieuwe producten was het minder. Dat ligt mogelijk aan het uitstellen van ISE in februari, waardoor veel leveranciers al nieuwe producten hebben gelanceerd tijdens Q1. Of dat ze grote aankondigingen bewaren voor InfoComm 2022 in juni in Las Vegas. Wel opvallend was het dat leveranciers in collaboration zich hebben gerealiseerd dat ze een volledig portfolio moeten aanbieden. Dit om in te kunnen spelen op de grotere verscheidenheid aan locaties en gebruikssituaties als gevolg van de verschuiving naar hybride werk. Videoconferencing was vroeger grotendeels beperkt tot vergaderruimtes, maar omvat nu ook thuiswerken, mobiel werken, focusruimten en kantoordesktops naast vergaderzalen van alle formaten.

Vóór de pandemie was thuiswerken simpel; een laptop en eventueel wat randapparatuur zoals een muis, toetsenbord of webcam erbij. Nu is het een vaste werkplek, waarvoor investeringen in technologie nodig zijn om de ervaring te optimaliseren. Naast de bijna alomtegenwoordige bedrijfswebcam, moedigen leveranciers het gebruik aan van luidsprekers, headsets en extra beeldschermen aan.

Meer categorieën

Er zijn ook nieuwe productcategorieën ontstaan, zo zien we duidelijk op de ISE. zoals de Logi Dock van Logitech, die vergadercontrole combineert met een luidsprekertelefoon en USBhub, en persoonlijke conferencing-apparaten, zoals de Webex Desk Mini van Cisco.En de C van collaboration vinden we terug bij een groot aantal leveranciers die een smartboard aan hun assortiment hebben toegevoegd, zoals we zagen bij onder meer Nexvoo, Neat, Yealink en Zoom. En ook Room Control tenslotte maakt steeds meer onderdeel uit van UC. Logitech nam vorig jaar Meetio over en dat resulteerde in de Logitech Tap. Verder zagen we het Nederlandse GoBright op de ISE met room control solutions.

Innoveren of consolideren?

In plaats van baanbrekende producten of nieuwe technologieën zie je dus de beweging naar een standaard productaanbod. De meeste serieuze spelers in de industrie bieden nu video opties van laptop tot boardroom, en alles daar tussenin. Componententekorten en bevoorradingsproblemen leiden ertoe dat de focus van aanbieders is verlegd van de ontwikkeling van nieuwe producten naar het streven om bestaande producten te maken met minder of gemakkelijker verkrijgbare componenten.

Betere gebruikservaring

Een van de belangrijkste onderwerpen op de ISE was meeting equity: hoe kan de ervaring van deelnemers aan vergaderingen op afstand en in persoon zo inclusief mogelijk zijn, dus zonder dat deelnemers op afstand zich geïsoleerd voelen van de vergadering?

Virtuele vergaderingen waarbij iedereen op afstand aanwezig is, hebben verrassend goed gewerkt. Het model van één persoon per eindpunt maakt het mogelijk dat iedereen een gelijke status heeft binnen het gesprek, waarbij elke deelnemer tijdens het gesprek in zijn eigen “box” wordt weergegeven. De belangrijkste vraag nu is hoe je dat bereikt als een deel van de deelnemers aan de vergadering op een fysieke locatie zijn en een deel niet.

Tot nu toe is er geen eenvoudige oplossing voor dit probleem. Iedereen erkent dat een single point of view vergaderzaal camera aan een uiteinde van de vergaderzaal, die een breed zicht biedt op mensen rond een tafel, niet het juiste antwoord is. Een optie is het gebruik van ePTZ-functionaliteit in de camera, waarbij individuele sprekers worden gevonden en omkaderd, zoals met Jabra’s Panacast 50, die gebruik maakt van in bar AI om meerdere weergaven met 180 graden dekking te geven. Andere oplossingen, met name voor grotere vergaderruimten, combineren meerdere camera’s om meer dan één beeld te geven, bijvoorbeeld door de hele ruimte, maar ook met close-ups van verschillende mensen. Bij Huddly zagen we dat ze AI gebruiken om ook mensen die minder actief zijn in de meeting er in beeld meer bij te betrekken.

Tijdens een panel over hybride werk wees Logitech’s VP en General Manager van Video Collaboration Scott Wharton op een toekomst waarin vergaderingen meer op sportevenementen lijken, waar de waarbij de ervaring van het thuis kijken in veel opzichten superieur is aan die van het zitten tijdens het evenement. Het hebben van meerdere camerastandpunten, met de feed switch tussen hen, is een manier om dit te bereiken.

Pro webcams

De behoefte van leveranciers om alle UC-disciplines af te dekken heeft ertoe geleid dat de meeste aanbieders nu ‘professionele’ webcams aanbieden voor zakelijk gebruik. Nog maar twee jaar geleden was deze markt grotendeels het domein van Logitech. Nu is het gemeengoed, van Jabra’s Panacast 20 tot EPOS’s Expand Vision 1 van EPOS, die op ISE werd gelanceerd. Hoewel ze op de markt gebracht voor persoonlijk gebruik, maakt de videokwaliteit met vaak 4k camera’s het mogelijk ze in te zetten in ruimtes waar meerdere mensen aanwezig zijn, zoals vergaderruimtes en kleinere vergaderzalen. Hoewel Zoom en Microsoft Teams inmiddels de toonaangevende UC-platformen zijn, is ook duidelijk dat er dat er niet één standaard video-optie voor alle klanten zal zijn. Daarom is de USB-markt springlevend, met zelfs Cisco die gebruikers toestaat om verbinding te maken met hun videobalken via laptop. Een partij als Pexip speelt daar handig op in door koppelingen tussen de verschillende platformen eenvoudiger te maken.

Toegevoegde waarde

Nu leveranciers in alle productcategorieën proberen te concurreren, bestaat het gevaar dat zij hun unieke propositie verliezen. Als collaboration hardware een commodity wordt, waarbij de ene Teams gecertificeerde video bar erg op een andere lijkt, dan moeten bedrijven nieuwe manieren vinden om waarde toe te voegen.

Veel aanbieders hebben een softwarelaag toegevoegd aan hun producten die analyses en device management op afstand van apparaten mogelijk maakt, bijvoorbeeld Lens van Poly, HP Presence Manager en Insights en Logitech Sync. Nu ook dit een standaard is geworden, is er een tendens om meer gegevens aan deze platforms toe te voegen, bijvoorbeeld het tellen van mensen om de bezetting te meten en de naleving van anti- COVID maatregelen, zoals aangeboden door Jabra Xpress Room Insights, dat gebruik maakt van People Count, een functie van de Pana-cast-producten van het bedrijf.

Nieuwe spelers

De vorige ISE vond plaats in februari 2020, net voor de pandemie Europa binnenviel. Toen al bleven een aantal, met name Chinese, stands on-demand en waren er vanwege de coronageruchten al minder bezoekers. Hoe de wereld in twee jaar veranderd is, zie je wel hier op de ISE. Het was leuk om te zien dat een aantal nieuwe spelers zich aan het UC-firmament hebben genesteld. Twee daarvan, Neat en Huddly, komen allebei uit Noorwegen en het is dan ook geen toeval dat hun oprichters én veel van de medewerkers uit de stal van Tandberg komen, dat alweer twaalf jaar in handen is van Cisco.

Neat heeft zich op bijna Amerikaanse wijze, met veel lef en zichtbaarheid, in de kijker gespeeld. Oorspronkelijk richtte het zich vooral op de Zoom-technologie, maar inmiddels is veel van de hardware ook voor MS Teams gecertificeerd. Huddly ontwikkelt een lijn camera die zich onderscheiden doordat de technologie, Huddly IQ, is gebaseerd op AI en door hun brede hoek van 150 graden.

De derde nieuwe speler in Barcelona was Nexvoo, die met een hele lijn met UC-hardware, een smartboard en een hele lijn geavanceerde deskphones op de markt komen. Daar gaan we in de volgende TBM dieper op in.

Het is duidelijk dat deze nieuwe spelers al vrij snel een serieuze plek innemen in de markt en het de gevestigde orde lastig gaan maken.

Productnieuws

Cisco lanceerde op ISE de Webex Room Bar, ontworpen voor de kleine tot middelgrote vergaderruimte. In lijn met de huidige trends biedt de bar omlijsting van sprekers en de mogelijkheid om vergaderingen te starten in Zoom, Microsoft Teams en Google Meet, maar ook Webex. De trekker op de stand van marktleider Logitechwas de Logi Dock, een echt uniek apparaat dat functioneert als USB-hub, luidsprekertelefoon en vergadercontroller. De concurrentie zal binnenkort vast met een antwoord komen.

ISE was de eerste gelegenheid om HP’s nieuwe Presence-reeks voor samenwerking te zien. De eerste producten zullen in juni 2022 op de markt komen, en verdere releases volgen in de loop van het jaar. Hoewel nog onduidelijk is over hoe dit gamma zal samengaan met de producten van de recente acquisitie van Poly , maakte HP indruk met de omvang van het serieus vernieuwde aanbod.

De HP Room Assistant biedt meer dan alleen het boeken van een ruimte en het met één druk op de knop deelnemen aan een vergadering; het is ook een manier om de ruimte zelf te beheren, met bedieningselementen voor andere niet-conferencing toepassingen en eenvoudige rapportage van veelvoorkomende problemen in de vergaderruimte. Crestron had een enorme stand, weliswaar niet in de UC-hal en dat onderwerp besloeg ook maar een bescheiden deel van de stand, waarin alle onderdelen van het uitgebreide aanbod van het bedrijf werden getoond. Op het gebied van samenwerkingstechnologie demonstreerde het bedrijf zowel zijn bestaande partnerschappen met Jabra en Huddly, als ook de recente overname van 1 Beyond.

ScreenBeam is een van de gevestigde spelers op het gebied van draadloos delen. Kort voor ISE bracht het zijn ScreenBeam USB Pro Switch, gericht op het aanbieden van een apparaat om ruimte functionaliteiten uit te breiden buiten Microsoft Teams Rooms (MTRs).

De grootschalige aanwezigheid van Barco op ISE weerspiegelde haar dominante positie in de wereld van draadloze presentatie en conferencing, Als een van de gerenommeerde merken binnen de WPS/WCF wereld, presenteerde Barco een update van zijn Clickshare reeks die van toepassing zal zijn op het volledige gamma. In wat het de Smart Meeting Flows voor Clickshare noemt, introduceerde het zeven nieuwe functies die gericht zijn op het optimaliseren van workflows Zoals beschikbaarheid van zalen, een functie waarmee deelnemers automatisch verbinding kunnen maken met een vergadering of een knop inpluggen of een optie die de deelnemer automatisch als host of deelnemer toewijst aan de meeting.

Konftel onthulde op Barcelona ISE dat het binnenkort vijf videopakketten en een plafond-montagekit beschikbaar heeft. De nieuwe Konftel Attach-pakketten van de video-endpointprovider zijn ontworpen om Microsoft Teams- en Zoom-vergaderingen te ondersteunen.

Tech Data Maverick was prominent aanwezig op ISE. Rond de beurs werd bekend dat de distributeur verdeler is geworden van Neat en van Sennheiser.

X