Na 149 jaar sluit kantoorboekhandel Jacobs in Groningen op 24 juni voor het laatst de deuren. ”Het is de digitalisering. Van een doosje paperclips of nietjes kun je niet leven. Tel daarbij op de gestegen energie- en loonkosten en de keuze om te stoppen is de enige logische. Echt heel vervelend’’, zegt eigenaar Henk Haarsma in een interview met Dagblad van het Noorden.
In 1874 is in Groningen door Benjamin Jacobs een Boek- en Papierhandel annex Magazijn van Kantoorbenodigdheden en gros gevestigd in de Lutkenieuwstraat. Hij verhuisde een paar jaar later naar de Brugstraat, waar de winkel nu nog zit. Nog later is aan het bedrijf een handelsdrukkerij toegevoegd. Op 4 juni 1908 is door Jacobs en zijn zoon een vennootschap onder firma aangegaan onder de naam Fa. B. Jacobs. De groothandel is in 1939 overgenomen door N.V. Bührmann’s Papiergroothandel i n Amsterdam.
Ook De Wijde Wereld stopt
Ook boekhandel de Wijde Wereld in Groningen stopt half juni, “Het kan niet meer uit. Ik kan alles betalen, behalve mezelf. Na corona kwamen de mensen niet meer terug. Voor corona had ik een hele schare vaste klanten, ook uit de provincie, die op vrijdag of zaterdag de stad in gingen. Even naar de markt, een bloemetje, een visje en dan kwamen ze ook even hier binnen’, vertelt eigenaar Marike Prummel (60) tgenover Dagblad van het Noorden.
Ze vindt het jammer dat haar boekwinkel − die in 1979 het leven zag als vrouwenboekhandel Dikke Trui − verdwijnt. “Ik begon er in 1990 als vrijwilliger en langzamerhand heb ik de winkel overgenomen. In 1999 heb ik de naam veranderd, want vrouwelijke schrijvers kregen inmiddels aandacht genoeg.’’ Het winkelpand wordt verbouwd en verandert in een tweedehands boekwinkel van ondernemer Matthijs Osinga.
Uittocht voorkomen
In de gemeenteraad zijn zorgen over de uittocht van de winkels. De gemeente moet meer zeggenschap krijgen over invulling van het stadscentrum vindt de PvdA-fractie samen met drie andere fracties in de Groninger Gemeenteraad. Investeerders bepalen volgens hen in te grote mate de samenstelling van de Groninger binnenstad. De PvdA stelt daarom samen met SP, PvdD en GL in de raad schriftelijke vragen aan het college. Kantoorboekhandel Jacobs, nu nog gevestigd aan de Brugstraat, sluit binnenkort na 150 jaar definitief haar deuren. De reden zijn kosten. Waaronder een dreigende huursverhoging die door de kleine retailondernemer niet meer op te hoesten is. “Met het sluiten van deze kantoorboekhandel gaat opnieuw een kleine retailer verloren voor de binnenstad terwijl we juist graag een bruisende, diverse binnenstad willen in Groningen. Winst gaat weer boven waarde,” aldus Tjepkema.
Na het sluiten van wijnhandel De Roemer is kantoorboekhandel Jacobs nu de volgende kleine retailhandelaar die het niet meer kan opbrengen en vertrekt. Tjepkema: “Hiermee verliest de binnenstad zijn diversiteit en bruisendheid, en wordt het te veel eenheidsworst van ketens en daghorecazaken”.
Het stadsbestuur heeft in haar antwoord op eerdere schriftelijke vragen van de PvdA over het behoud van kleine retailondernemers aangegeven dat de huren opgedreven worden omdat veel vastgoedeigenaren voor de winst gaan. De PvdA wil nu van het stadsbestuur weten of een concentratie van vastgoedbezit in de binnenstad tot perverse prikkels kan leiden zodat de huren opgedreven worden.
PvdA, SP, PvdD en GL willen nu van het stadsbestuur weten welke acties het op korte termijn kan verwachten om kleine retailers in de binnenstad te behouden. Volgens de partijen moet een deel van de oplossing in ieder geval liggen in het opzetten van een publiek ontwikkelbedrijf. “Daarmee moet de gemeente door de aankoop van vastgoed zelf meer sturen op het aanbod in de binnenstad, tegen redelijke huurprijzen,” zegt Tjepkema. Het stimuleren van winkelcoöperaties en hulp bij eigen aankoop door huurders met garantstellingen van de gemeente zou volgens de partijen een mogelijkheid moeten zijn.