Kantoorvakhandel Van Dijk & Van Hees in Den Bosch sluit na 116 jaar per 1 mei definitief, zo meldt Brabants Dagblad. De website blijft wel beschikbaar voor klanten.
Aan de Hinthamerstraat in het centrum telt de winkel zo’n 200 vierkante meter. Daarbij zit een PostNL Agentschap met plek voor 550 postbussen. Emmen (70) kocht de zaak in 2004 van Piet Rijkers. In 1907 legde Richard van Dijk met de start van een drukkerij de basis van de kantoorvakhandel Van Dijk & Van Hees. De tweede naam verwijst naar de achternaam van zijn echtgenote Anna Maria van Hees.
Jongensdroom
Voor Emmen was zijn aanstelling in een kantoorvakhandel van Laarhoven in zijn jonge jaren een soort van jongensdroom die uitkwam, zo vertelt hij aan het Brabants Dagblad.
. Als voorbereiding op een beroep in de kantoor-, verkoop- en winkelpraktijk ging hij naar het lager economisch en administratief onderwijs (leao). Na een jaar of drie kreeg hij een brief mee voor zijn ouders. ,,Ik dacht dat het mijn diploma was. Maar ik mocht niet meer terugkomen omdat ik niet goed presteerde. Ik zat daar niet zo mee. Ik was blij dat ik terechtkon bij de V&D in Oosterhout.”
Emmen had direct een voorkeur om aan de slag te gaan op de afdeling schrijfwaren. ,,Op de leao had ik een boekje gelezen over de kantoorvakhandel. Ik weet niet precies waarom, maar dat vond ik boeiend. Ik kon het werk bij de V&D combineren met de Handelsavondschool in hetzelfde dorp.”
Emmen behaalde het diploma en ging aan de slag in de Tilburgse kantoorvakhandel Van Laarhoven. Na 22 jaar werken bij een kantoorvakhandel in Utrecht greep hij de kans om Van Dijk & Van Hees te kopen.
Zoon afgeraden
Sinds zeven jaar kunnen klanten ook terecht op de website dijkhees.nl. Voor postzegels, laptoptassen en stempels, maar ook voor schoonmaakmiddelen, koffie, thee en deodorant.
Emmen geeft toe dat dit niks te maken heeft spullen die je verwacht in een kantoorvakhandel. ,,Maar steeds meer mensen willen het liefst zoveel mogelijk op dezelfde site kopen. Ik heb een Haagse klant die geregeld dozen groene thee bestelt. Ik heb hem nog nooit hier gezien.”
Als de winkel definitief gesloten is, komt er in het pand een Spar-filiaal. Emmen tot slot: ”Mijn zoon Nieck was jaren geleden van plan om de zaak over te nemen. Dat heb ik hem sterk afgeraden. Daar heb ik geen spijt van. Maar ik heb zeker ook geen spijt dat ik zo lang ben doorgegaan.”