Het welbekende koffiebekertje op kantoor gaat langzaam maar zeker verdwijnen. Vanaf 2023 moeten alle koffiebekertjes afwasbaar zijn of grotendeels worden gerecycled. Een jaar later moeten ook de plastic bakjes van kant-en-klaarvoedsel eraan geloven: ook die gaan grotendeels in de ban.
Dat meldt Trouw op basis van een recente Kamerbrief van staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat). Het verbod voor de bekertjes gaat in januari 2023 in, schrijft Van Weyenburg deze week. In 2024 worden ook de verpakkingen van kant-en-klaarmaaltijden aan de maatregelen toegevoegd.
Conceptregeling
Het demissionair kabinet heeft de plannen al besproken met betrokken sectoren, waaronder de evenementenbranche en horecagelegenheden. De haalbaarheid van het plan moet nog blijken. Een concept van de regeling wordt nog getoetst tot en met begin december.
Europa wil dat lidstaten feller optreden tegen wegwerpplastic. De staatssecretaris schrijft dat er in Nederland jaarlijks zeven miljard plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen worden weggegooid. Het doel is onder meer om zwerfafval te verminderen.
Hoe Nederlanders bijdragen aan onder meer de beruchte plasticsoep, zie je in deze video:
“Ter illustratie: sinds plastic tasjes niet meer gratis verstrekt mogen worden, is het aantal plastic draagtassen dat in het zwerfafval belandt met 70 procent gereduceerd”, schrijft hij.
Uitzonderingen
Het beoogde verbod op de plastic wegwerpmaterialen kent wel wat uitzonderingen. Zo gaat het niet gelden voor spullen die herbruikbaar zijn. Ook hoeven niet álle wegwerpbekertjes in de ban: in eerste instantie moet 75 procent van de bekertjes worden ingezameld voor recycling. Ze moeten dan wel daadwerkelijk gerecycled worden.
Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Dit koffiebekertje mag je in de rivier gooien: ‘Hergebruiken is beter’
Wel loopt dat percentage na 2023 ieder jaar op. Vanaf 2026 ligt die grens waaraan onder meer horecagelegenheden en kantoren moeten voldoen op 90 procent. Dat percentage gaat vanaf 2027 ook gelden voor kant-en-klaarvoedselverpakkingen, zoals maaltijdsalades en magnetronmaaltijden.
Ten opzichte van 2022 moet het gebruik van wegwerpplastic in 2026 met 40 procent zijn afgenomen door de nieuwe maatregelen, stelt Van Weyenberg in de brief.
Alternatieven?
Er zijn nu al verschillende alternatieven voor het gebruik van de welbekende koffiebekertjes, die meestal een dun plastic laagje hebben. Kantoormedewerkers kunnen bijvoorbeeld een eigen mok gebruiken als alternatief. Bovendien bestaan er wegwerpbekertjes die volledig van recyclebaar materiaal zijn gemaakt.
Een Nijmeegse ontwerpstudio ontwikkelde zo’n volledig oplosbaar koffiebekertje. Die beker is gemaakt van klei en bijenwas en kun je gewoon in een rivier gooien. Sabine Jansen, gedragspsycholoog op het gebied van afvaldumping, vindt dat wel een spannende boodschap. “Je geeft hiermee het signaal dat het oké is om dingen weg te gooien”, legt ze uit.
“Maar je wil toch juist het signaal afgeven dat je een beker nog een keer gebruikt of in de prullenbak weggooit.” Ze denkt dat zo’n beker juist het dumpen van zwerfafval kan stimuleren. “In een rivier is de beker misschien zo weg, maar in het park niet. En als daar een bekertje ligt dan trekt dat ook ander afval aan. Dan denken mensen: daar kan ik mijn afval ook bijgooien.”