Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Microsoft overweegt om te stoppen met het bundelen van Teams met Office, zo meldt de Financial Times uit betrouwbare bron. Dit om een ​​officieel antitrustonderzoek door EU-regelgevers te voorkomen naar aanleiding van een klacht uit 2020 van rivaal Slack die beweerde dat de praktijk van Microsoft om de twee diensten te bundelen concurrentievervalsend was. Slack, dat inmiddels is overgenomen door Salesforce, heeft EU-ambtenaren gevraagd om Microsoft te dwingen Teams los van zijn Office-software te verkopen. De bronnen van de Financial Times benadrukten dat de gesprekken nog gaande zijn en dat een deal niet zeker is.

De stap zou deel uitmaken van een poging van Microsoft om te proberen te voorkomen wat het eerste antitrustonderzoek in meer dan tien jaar zou zijn, nadat het in het verleden had geprobeerd juridische gevechten met de Europese Commissie te voorkomen. Het blijft onduidelijk of het aanbod van de techgigant met betrekking tot Teams voldoende zal zijn om de zorgen van toezichthouders weg te nemen.

Naar verluidt zou Microsoft organisaties nu de keuze laten om Microsoft Office met of zonder Teams te kopen. Het is echter nog niet duidelijk hoe het bedrijf zijn plannen wil doorzetten, en de zaak staat nog ter discussie. Mogelijk zou Microsoft een speciale versie van Office kunnen verkopen voor klanten die in de Europese Unie gevestigd zijn.

In 2008 beschuldigde de commissie Microsoft ervan zijn dominante positie te gebruiken om gebruikers ertoe aan te zetten zijn Internet Explorer-browser te downloaden door deze met Windows te bundelen ten koste van rivalen. Het bedrijf schikte met de commissie en bood gebruikers de keuze uit verschillende browsers, maar in 2013 legde de EU het bedrijf een boete van € 561 miljoen op wegens het niet nakomen van de belofte.

Achtergrond

De klacht van Slack kwam toen de verschuiving naar thuiswerken steeds sneller ging. Apps zoals Teams en Slack explodeerden in gebruik tijdens de piek van de coronaviruspandemie, waardoor een kans van meerdere miljarden dollars ontstond, nu gebruikers en bedrijven steeds vaker tools gebruiken die werken op afstand mogelijk maken. “Microsoft valt terug op gedrag uit het verleden. Ze creëerden een zwak, nagemaakt product en bonden het aan hun dominante Office-product, dwongen het te installeren en blokkeerden de verwijdering ervan, een kopie van hun illegale gedrag tijdens de ‘browseroorlogen’. Slack vraagt de Europese Commissie om snel actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat Microsoft niet kan doorgaan met het illegaal gebruiken van zijn macht van de ene markt naar de andere door producten te bundelen of te binden,” verklaarde David Schellhase, advocaat van Slack.

Reactie

Microsoft heeft het bericht niet bevestigd, maar het bedrijf erkende dat de besprekingen nog gaande zijn. Microsoft zei dat het openstaat voor oplossingen om de antitrustzorgen van de Europese Commissie weg te nemen. “We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheden in de EU als groot technologiebedrijf. We blijven samenwerken met de Commissie in haar onderzoek en staan open voor pragmatische oplossingen die de zorgen van de Commissie wegnemen en de klanten goed dienen”, aldus Microsoft.

X