Een van de nieuwe leden van de coöperatie vertelt in het Parool: De eigenaar van De Nieuwe Boekhandel en wilde na een aantal succesvolle jaren wegens privéomstandigheden een stap terug doen. Vorig jaar was de verkoop bijna rond, maarde beoogde kopers trokken zich op het allerlaatst terug om persoonlijke redenen. Je kunt vervolgens op zoek gaan naar een nieuwe individuele eigenaar, maar toen zei Monique: ik heb zo veel met de buurt gedaan, waarom zouden we dit niet sámen met de buurt doen?”
De Nieuwe Boekhandel werd tien jaar geleden opgezet door Burger, die in 2010 uitgeroepen werd tot Boekverkoper van het Jaar en landelijk bekendheid kreeg als lid van het eerste boekenpanel van De Wereld Draait Door (2012 – 2014). Vorig jaar besloot ze de winkel in de verkoop te zetten om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Het Colofon in Arnhem gered
Boekhandel Het Colofon aan de Bakkerstraat in Arnhem is ook onlangs gered door het invoeren van een coorperratie zonder winstoogmerk. Zo’n tweehonderd mensen hebben zich binnen een maand gemeld als deelnemer voor de coöperatie zonder winstoogmerk en 230.000 euro toegezegd. ,,Om door te kunnen gaan is een startkapitaal van 250.000 euro nodig”, zegt eigenaar Walter Jansen van Het Colofon. ,,Dat gaat lukken.”
Jansen startte eind maart van dit jaar met een reddingsactie nadat de verkoop van boeken totaal instortte als gevolg van de coronacrisis. Hij riep mensen op om elk 1000 euro in te leggen. ,,Overweldigend veel Arnhemmers hebben dat toegezegd”, zegt Jansen. ,,Bij de meesten gaat het om 1000 euro.Maat er zij ook mensen bij die meer willen inleggen.” Jansen besloot eind maart om niet bij de pakken neer te gaan zitten. ,,Ik heb mezelf beloofd dat ik nooit meer dezelfde fout zou maken als na de crisis van 2008. Toen bleef ik afwachten, was ik te passief. Onze boekhandel in Velp is geen probleem. Dat pand is ons eigendom. Maar Het Colofon is kwetsbaar.”
De oudste
De oudste coorporatie in boekhandelsland is Boekhandel Boomker in Haren, die sinds 2014 zo’n honderd eigenaren heeft. n aantal jaar geleden dreigde de winkel te verdwijnen uit het dorp. Ilona Duits, de winkelmanager van Boomker Boeken, vertelt: “Een aantal mensen heeft toen de koppen bij elkaar gestoken. Het kón gewoon niet zo zijn dat Haren, met zijn mooie winkelcentrum, het zonder goed gesorteerde boekhandel moest doen. Deze winkel is zo diep geworteld in het dorp. Het heeft hier een geschiedenis.”
Gelukkig vonden de initiatiefnemers veel draagvlak in Haren en de omringende dorpen en werd in februari 2014 de coöperatie opgericht. Het aantal eigenaren, coöperanten genoemd, is in de jaren na de oprichting nog flink toegenomen en ook de omzet is de laatste jaren enorm gegroeid doordat de coöperanten als een soort ambassadeurs voor de boekwinkel fungeren. Kortom: de speciaalzaak wordt gerund door een aantal vaste medewerkers, maar ‘gedragen’ door een grote groep sympathisanten!