Politie Nederland stopt de aanbesteding ‘opdracht levering van Werkplekapparatuur en aanverwanten, bestaande uit Vaste Werkstations, Mobiele Werkstations, Beeldschermapparatuur (3) en Overige Werkplekapparatuur, Randapparatuur, Accessoires en het verrichten van Diensten.’ Dit meldt het platform voor aanbestedingen TenderNed . Volgens nieuwssite Computable liggen geopolitieke redenen ten grondslag aan het besluit. Een van de inschrijvers zou het Chinese Lenovo zijn.
De tender betreft het vernieuwen van apparatuur voor 65.000-70.000 politiemedewerkers. De geraamde waarde over een maximale looptijd van vier jaar zou een slordige 165 miljoen (inclusief optie voor extra bestellingen) bedragen.
De tender blijkt eind vorig jaar te zijn ingetrokken, zo meldt Computable. Die ook weet te melden dat een andere inschrijver, Dell Technologies, bezwaar zou hebben gemaakt en met een kort geding hebben gedreigd. Kern van de klacht zou zijn dat een andere mededinger, Bechtle, een grote Lenovo-partner is en de apparatuur van dit bedrijf zou inbrengen in zijn bieding. Gezien de Chinese komaf van Lenovo zou dit een veiligheidsrisico voor de Nederlandse overheid in het algemeen en de politie in het bijzonder kunnen zijn. Dell Technologies laat in een reactie weten hier inhoudelijk niet op in te willen gaan en verwijst naar de politie. Deze wil ook niet reageren, geeft aan dat de tender wordt herzien en verwijst naar een Tweede Kamer-brief van het ministerie van Justitie & Veiligheid van eind november vorig jaar. Daarin kondigt minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) namens het kabinet een versterkte aanpak van statelijke dreigingen aan. Tenders kunnen hierbij een bron zijn voor spionage en sabotage. Strategische afhankelijkheid van apparatuur uit landen die verdacht worden hiervan kan op lange termijn schadelijk zijn.