Nog maar een jaar geleden, in de eerste helft van 2021, waren de zaken voor leveranciers van printers en multifunctionele apparaten in Europa goed in vergelijking met het jaar daarvoor. Maar sinds enkele maanden dalen de verkoopcijfers.
Problemen in de productieketen en een gedeeltelijke marktverzadiging vertragen de printermarkt in de eerste helft van het jaar. Zo blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Context.
De piek tijdens de coronapandemie van 2021 is voorbij. Deze was vooral te danken aan de vraag naar inkjetprinters en multifunctionele apparaten voor het thuiskantoor en het MKB. Aangezien de vraag naar laser-MFP’s, die vooral in kantoren worden gebruikt, sinds april 2021 ook sterk daalt (tussen 6 en 30 procent per maand), daalt de totale verkoop van printers ook aanzienlijk. Ook in Nederland krimpt het sinds september 2021 elke maand, meldt het marktonderzoeksbureau Context. Voor de Nederlandse markt daalde het aantal verkochte eenheden met 4 procent in de consumentenmarkt en 14,7 procent in de zakelijke markt. Overigens doen de maanden juli en augustus het iets beter als vorig jaar, met zakelijk zelfs een volumegroei van 3,4 procent. De daling was het sterkst bij Laser MFP, met 29 procent minder units.
Succes van inkjet
De in omvang kleinere markt van inkjet SFP maakte veel goed door met 50 procent te groeien en in juli/augustus zelfs met 257 procent. Qua omzet nam dat segment zelfs met 31 procent toe in de eerste helft van dit jaar. Over omzet gesproken, dankzij prijsverhogingen steeg de omzet bij dus teruglopende verkoopaantallen. De consumentenmarkt zag een omzetstijging van 9,8 procent in Q1/2. De omzet in de zakelijke markt daalde 3,1 procent in die periode, maar zag in juli/augustus wel weer een positieve groei van 17 procent.
Dit was deels het gevolg van prijsstijgingen die tot hogere gemiddelde verkoopprijzen leidden, maar ook van een verschuiving in aankopen naar duurdere mid-range en high-end toestellen omdat bedrijven zich voorbereiden op de geleidelijke terugkeer van hun personeel naar kantoor, aldus de beoordeling van Context.
Volgens Context lag het omslagpunt voor inkjet SFPās in week 15 van dit jaar. Dit zou een gevolg zijn van de beschikbaarheid van producten: knelpunten in de aanvoer werden minder en er werden meer inkjet SFP’s verkocht in reactie op zowel een achterstand in bestellingen als een toegenomen vraag, vooral voor consumenteninkjet SFP’s. Vanaf dat moment zijn met name via retailketens sterke groeicijfers opgetekend. Opvallend is dus de sterke groei van dit segment, ook in de zakelijke markt.
Context, met hoofdkantoor in Londen en meer dan 350 werknemers in 24 landen, is sinds 1983 gespecialiseerd in de wereldwijde registratie van de verkoop van ICT-producten in het IT-kanaal.