Alle 120.000 ambtenaren die voor het Rijk werken, krijgen voortaan elke vijf jaar 750 euro budget om hun thuiswerkplek mee in te richten en stofferen.
Dat staat in de nieuwe cao, waar uitgebreide afspraken over thuiswerken in staan. Niet alleen komt er een vergoeding voor de inrichting van een werkplek, maar ook een vergoeding voor het thuiswerken zelf. Die is dit jaar 430 euro, en, in december van dit jaar, een eenmalige uitkering van 300 euro. vanaf volgend jaar krijgen de ambtenaren 2 euro per dag. Dat sluit aan bij de berekeningen van het Nibud, dat doorrekende dat Nederlanders die thuiswerken dagelijks zo’n 2 euro kwijt zijn aan onder andere elektriciteit en wc-papier.
Loonsverhoging
Naast de thuiswerkvergoeding krijgen de ambtenaren een loonsverhoging van 2 procent, die met terugwerkende kracht per 1 juli 2021 ingaat.
In Nederland zijn werkgevers in principe verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek, ook bij mensen thuis. Vaak stellen bedrijven daarvoor spullen beschikbaar, of kunnen mensen zelf iets kopen en dat vergoed krijgen, bleek uit een eerdere peiling.
In de nieuwe cao, die loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022, is het recht op onbereikbaarheid opgenomen. “Er is lang onderhandeld en het resultaat is mager”, zegt CNV-onderhandelaar Bart Schnoor. “De frustratie bij de rijksambtenaren over de houding van de werkgever is tijdens het traject behoorlijk gegroeid.”
Verslechteringen van tafel
De weigering van de werkgever om te praten over de mogelijkheid vervroegd met pensioen te gaan, heeft bij veel vakbondsleden kwaad bloed gezet, zegt Schnoor. Volgens FNV gaf 70 procent van de leden van de vakbond die voor het eindbod hebben gestemd aan dat ze meer van hun werkgever hadden verwacht.
“Veel leden waren wel opgelucht dat de verslechteringen, die in eerste instantie in het bod van de werkgevers zaten, van tafel zijn” – Marco Ouwehand, bestuurder van FNV Overheid.
De nieuwe cao geldt ook voor de schoonmakers die in dienst zijn bij de overheid. Dat is winst, want dat betekent voor hen een loonsverhoging. Ouwehand: “Schoonmakers krijgen daarmee eindelijk erkenning voor hun werk. Hun functie is nu ingeschaald onder de cao Rijk. Daardoor kunnen ze de komende jaren, naast de cao-stijgingen, weer in salaris groeien.”