SKO start binnenkort met het in kaart brengen van het bestaande meubilair en de bestaande voorraad. Zijn de meubels kwalitatief goed en dragen ze bij aan een gezonde werkplek, dan worden ze hergebruikt. Overbodig interieur krijgt een herbestemming via SKO. Daar waar de oude meubels nog waarde hebben, krijgt de gemeente Enschede eventueel een inruilbedrag.
De aanschaf van ‘nieuwe’ producten zal alleen plaatsvinden wanneer het bestaande meubilair niet meer voldoet of geschikt kan worden gemaakt. Nieuw meubilair zal moeten voldoen aan de strengste circulariteitseisen. Zo houdt de gemeente naar eigen zeggen – samen met regisseur SKO – stevig grip op haar circulaire missie én haar inventaris.
De keuze voor SKO
De gemeente Enschede streeft naar versneld circulair inkopen. Alle inkoopprocessen zijn ingericht op de realisatie hiervan, zo ook de aanbesteding voor circulair kantoorinterieur van de gemeente eind 2017. Na een marktconsultatie, formuleerde de gemeente haar ambities voor circulaire kantoorinrichting. Niet de prijs stond centraal, maar de lange termijnvisie van marktpartijen op circulaire kantoorinrichting, nieuwe verdienmodellen en een inclusieve samenleving. Daarnaast vroeg de gemeente om materialenpaspoorten van producten, waarmee onder andere circulariteit geverifieerd kan worden. Ook flexibiliteit is belangrijk, vanwege de toekomstige ontwikkelingen binnen de gemeente.
Op basis hiervan selecteerde de gemeente vijf inschrijvingen. Omdat circulair aanbesteden vrij nieuw is, nodigde de gemeente deze partijen uit voor een inhoudelijke dialoog. De definitieve voorstellen werden beoordeeld, waarna de opdracht uiteindelijk werd gegund aan SKO. Willem Pouwels, Teamleider Facilitaire Ondersteuning bij de gemeente Enschede, legt uit waarom de keuze op SKO is gevallen: “Het totale pakket van SKO sprak mij aan. Zij voldeden ruim aan al onze ambities. Maar ik word vooral warm van de Duurzaamheidsstraat, die SKO & partners runnen samen met mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt. Ze krijgen ook een dikke plus van mij voor hun goede visie op gezond werken.”
Openheid
Tijdens het aanbestedingstraject presenteerde SKO een menukaart met diensten en producten, gericht op een gesloten materialenkringloop. Uniek is de volledige openheid van SKO in inkoopprijzen en opslagen, aldus de gemeente-woordvoerder. Zo komen de gemeente Enschede en SKO de komende jaren tot goede prijsafspraken, ook al ligt het assortiment nog niet vast.
Enschede en SKO bekrachtigden hun partnerschap in ‘The Green Room’. Deze creatieve studio in het voormalige Werkplein – waar medewerkers en partners samen aan innovatieve oplossingen werken – heeft al een circulaire metamorfose ondergaan. Het is het eerste gezamenlijke project van de kersverse partners.
“In het verleden hebben we ons weleens positief kritisch uitgelaten over het (niet circulaire, duurzame) inkoopbeleid van de gemeente. Wij vonden dat het anders kon. Dat heeft de gemeente goed opgepakt. We zijn ontzettend trots dat we deze mooie, lokale aanbesteding hebben gewonnen en dat we de gemeente mogen ondersteunen in hun circulaire missie”, aldus Robbert Nijhuis, directeur SKO.
Op de foto: Wethouder Eelco Eerenberg (l) en Robbert Nijhuis, directeur SKO