Een recent pan-Europees onderzoek in opdracht van Fellowes laat een zorgwekkende ontwikkeling zien: op grote schaal ervaren werknemers fysieke klachten als gevolg van een slecht ingerichte werkplek. De conclusies onderstrepen de urgentie van structurele aandacht voor ergonomie in kantooromgevingen.
Het onderzoek, uitgevoerd door Atomik Research onder meer dan 6.000 kantoormedewerkers in zes Europese landen (waaronder Nederland), wijst op een sluimerende welzijnscrisis op de werkplek. Liefst twee op de drie ondervraagden geeft aan pijn of ongemak te ervaren door de manier waarop hun werkplek is ingericht. Vooral rugklachten komen veel voor: 72% zegt hier last van te hebben.
Oorzaken zijn volgens de respondenten helder: 86% wijt de klachten aan een combinatie van een slechte werkhouding en het ontbreken van passende ergonomische hulpmiddelen.
Klachten kosten ook bedrijven geld
De impact blijft niet beperkt tot de werknemer alleen. Volgens het onderzoek is er ook sprake van een aanzienlijke kostenpost voor werkgevers. Gemiddeld leidt het verzuim door ergonomiegerelateerde klachten tot 14 dagen afwezigheid per werknemer per jaar—en in Nederland ligt dat met 16 dagen zelfs nog iets hoger. Dit komt neer op gemiddeld €2.000 aan kosten per getroffen werknemer per jaar.
Volgens Louise Shipley, Head of Marketing Workspace Health bij Fellowes, gaat het niet alleen om kosten:
“Niet alleen is het ziekteverzuim hoog, ook verminderde productiviteit en gevoelens van onderwaardering dragen bij aan een verhoogd personeelsverloop. De impact op de bedrijfscultuur is daarmee aanzienlijk.”
Wetgeving niet altijd nageleefd
Hoewel er binnen de EU duidelijke richtlijnen bestaan—zoals richtlijn 90/270/EEG over beeldschermwerkplekken—blijkt uit het onderzoek dat veel organisaties deze niet structureel naleven. De helft van de werknemers geeft aan dat er zelden of nooit een risicobeoordeling van de werkplek wordt uitgevoerd. En zelfs wanneer die beoordelingen plaatsvinden, wordt er vaak te weinig mee gedaan: bij 43% van de respondenten werden gesignaleerde problemen niet of slechts deels aangepakt.
Alleen beoordelen is niet genoeg
Fellowes benadrukt dat het uitvoeren van beoordelingen slechts het begin is. Shipley: “Werkgevers moeten ook actief investeren in ergonomische werkplekoplossingen én zorgen voor voldoende training. Alleen dan kunnen de risico’s op fysieke klachten en verzuim echt worden verminderd.”
Fellowes biedt praktische handvatten
Om organisaties hierbij te helpen, introduceert Fellowes een zesstappenplan voor gezonde werkplekken. Hierin wordt onder meer geadviseerd om een cultuur van welzijn te stimuleren, structurele werkplekbeoordelingen uit te voeren en te investeren in mensgerichte oplossingen die aansluiten bij de behoeften van moderne werknemers.
Tijd voor structurele actie
De boodschap is helder: slechte ergonomie kost bedrijven geld, productiviteit én talent. Structurele aandacht voor werkplekgezondheid is dan ook geen luxe meer, maar noodzaak. Zeker nu hybride werken en flexplekken steeds meer de norm zijn, moeten organisaties zich herbezinnen op de inrichting van hun fysieke werkomgeving.