Vepa introduceert een meubellijn waarbij gebruik wordt gemaakt van een opvallende nieuwe productiemethode: het verwerken van gerecyclede lucht als grondstof. In combinatie met andere hergebruikte materialen levert dit meubels op die lichter zijn van gewicht, met behoud van functionaliteit en kwaliteit. Volgens Vepa wordt met deze aanpak de ecologische voetafdruk van de productie volledig gecompenseerd.
Het proces is gebaseerd op wat het bedrijf omschrijft als ‘moleculaire luchtverdichtingstechnologie’. Daarbij wordt lucht via een technisch procedé omgezet in een bruikbare bouwstof.
“De moleculaire eigenschappen van gerecyclede lucht maken de meubels letterlijk licht, luchtig en helemaal groen,” zegt Erik Luisman, verantwoordelijk voor Sustainability & Business Development bij Vepa. “Het idee leek in eerste instantie onrealistisch, maar is na uitgebreide tests in ons laboratorium uitvoerbaar gebleken.”
De technologie wordt toegepast in de nieuwgebouwde productielocatie in Hoogeveen. De meubelproducent onderzoekt daarnaast toepassingen waarbij nog efficiënter met materialen wordt omgegaan. Zo ontwikkelt Vepa onder meer regenwater-injectiemeubels, die vocht uit opgevangen regen kunnen afgeven aan de ruimte wanneer het binnenklimaat daarom vraagt.
“We zien hierin mogelijkheden om bestaande producten op te schalen met minder grondstoffen, zonder extra milieubelasting,” aldus Arnoud van Spijk, business manager circulaire markt.
De meubellijn wordt gepresenteerd onder de slogan “Licht, luchtig en helemaal groen”. Vepa wil hiermee een verdere stap zetten in het ontwikkelen van circulaire productconcepten binnen de interieur- en kantoorbranche.
Bekijk meer van dit soort berichten.