Het aantal ingeschreven kantoorvakhandels is in de afgelopen twee kwartalen met circa vier procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Waren op 1 april 1.670 bedrijven ingeschreven die zich richten op de verkoop van kantoormeubelen en kantoorartikelen, begin oktober waren dat er 1.736.
Eén van de nieuw gestarte bedrijven is Desk Cube. In mei werd het contract van oprichter Dirk de Rooij bij zijn werkgever Accenture niet verlengd en startte hij zijn eigen bedrijf. Als doorgewinterde business traveller, heeft Dirk de Rooij jarenlang honderden hotel lobbies, lounges, co-working spaces en open offices als werkplek gehad. Hij weet als geen ander hoe lastig het is om je in deze omgevingen af te sluiten en gefocussed te werken.
Doorpakken
Sinds zijn werk in luchtvaart IT consultancy door Covid-19 snel veranderde en reizen niet meer vanzelfsprekend was, bedacht hij een andere manier om zijn ondernemerschap, denkkracht en energie kwijt te kunnen. Gebaseerd op zijn ervaringen en gefascineerd door het werken met hout, ontwikkelde hij de DeskCube. Een slimme oplossing voor output gedreven organisaties die hun medewerkers de beste werkplek gunnen, op kantoor en thuis. In zijn garage knutselde hij van multiplex een kist in elkaar waarmee iedere tafel kan worden omgetoverd tot thuiswerkplek.
Desk Cube levert nu pop-upkantoortjes: half open kubussen die je op je bureau of tafel zet. De randen staan daar 10 centimeter overheen, zodat je je kunt afschermen van alle geluiden van de buitenwereld. Logitech en Microsoft hebben al interesse getoont, en er zijn ook al aanvragen uit het buitenland.
“Je kunt het je gezin niet aandoen dat ze de hele dag op hun tenen door huis moeten lopen”, aldus r De Rooij tegenover RTL Z. “Aan het eind van je werkdag klap je de kubus weer dicht en zet je hem weg. Dat heeft ook een psychologisch effect, want je bent dan niet meer in je werkmodus”, aldus De Rooij. Zijn ambitie is om 200 kubussen per maand gaan leveren. De vilten variant voor thuis kan vanaf 300 euro gekocht worden. Daarnaast is er een houten variant.
Second Office
Nog een bedrijf dat inspeelt op thuiswerken is Second Office in Eindhoven. Dat is sinds september actief en levert complete thuiswerkplekken, indien gewenst tegen een vaste prijs per maand.
Bij de meeste werkgevers krijgen werknemers een budget van 400 tot 600 euro, legt Giel van der Linden, directeur/eigenaar uit aan RTLZ. “Voor dat bedrag kun je zeker al een aantal zaken regelen.”
De oprichter was tot augustus dit jaar directeur van BestDeal.
Hij is nu bezig met het inrichten van 500 werkplekken bij drie organisaties. Van der Linden wil groeien naar 5000 werkplekken volgend jaar en het dubbele in 2022.