Hybride werken raakt uit de gratie. Slechts 29 procent van de organisaties ziet het nog als belangrijkste prioriteit voor 2025, terwijl in 2023 dat nog 49 procent was. Dat blijkt uit het Facility & Workplace Marktonderzoek 2025, uitgevoerd door TwynstraGudde en en branchevereniging Facility Management Nederland (FMN). De aandacht verschuift zichtbaar naar thema’s als duurzaamheid, kostenreductie, welzijn en strategische huisvesting.
Voor het jaarlijkse onderzoek werden bijna 300 professionals uit het facilitaire werkveld bevraagd naar hun visie op de toekomst van werkplek en facility management. De resultaten schetsen een duidelijk beeld van een sector in transitie.
Minder hybride werken, meer mensgericht
De dalende prioriteit van hybride werken is opvallend. Waar dit thema tijdens en na de pandemie nog gold als dé motor van verandering, lijkt het momentum te keren. In plaats daarvan groeit de behoefte aan een mensgerichte werkomgeving.
- Werkplezier en welzijn worden belangrijker: 61% noemt het verhogen van werkgeluk een topprioriteit.
- Duurzaamheid stijgt ook op de agenda: 57% van de respondenten zet in op verduurzaming van de werkomgeving.
- Strategische huisvesting wordt door 45% genoemd als focuspunt.
Volgens onderzoeker Henny van Egmond van TwynstraGudde staan organisaties op een kruispunt: “We komen uit een periode waarin technologie en flexibiliteit centraal stonden. Nu draait het om betekenisvol werk, sociale cohesie en toekomstbestendige gebouwen.”
Duurzaamheid blijft speerpunt
Duurzaamheid staat bij 82% van de respondenten bovenaan de prioriteitenlijst voor 2025. Bijna alle organisaties (97%) hebben doelstellingen op dit vlak geformuleerd. 39% mikt op doelen tot 2030, vaak in lijn met internationale richtlijnen zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s).
Hoewel duurzaamheid momenteel centraal staat, verwacht men dat het over vijf jaar minder expliciet wordt benoemd – mogelijk doordat het dan volledig is geïntegreerd in de bedrijfsvoering.
Kostenbeheersing: 55% mikt op besparing in 2025
Naast duurzaamheid is kostenmanagement een belangrijk thema. Maar liefst 55% van de facility managers heeft een concrete besparingsdoelstelling voor 2025. De gemiddelde beoogde besparing ligt op 12%, terwijl een aanzienlijk aantal organisaties zelfs mikt op 20%. Deze ambities sluiten aan bij de taakstelling van 22% uit het rijksregeerakkoord.
Technologie in opmars
Na een relatieve daling in belang vorig jaar, maakt technologie een duidelijke comeback. 35% van de FM-professionals ziet het als belangrijk thema in 2025, en 37% verwacht dat dit thema in 2030 zelfs dominant zal zijn. Vooral adviesbureaus, leveranciers en onderwijsinstellingen noemen technologie als driver van innovatie binnen het werkveld.
Samenwerking als succesfactor
Nu gemiddeld twee derde van de diensten wordt uitbesteed, wordt effectieve samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer steeds belangrijker. Goede ketenregie draagt volgens het onderzoek bij aan hogere kwaliteit, meer innovatie en betere aansluiting op organisatiedoelstellingen.
Samenwerking over disciplines heen
Een ander belangrijk signaal uit het onderzoek is de toenemende integratie tussen afdelingen. Facility Management werkt steeds vaker samen met HR, IT en vastgoed bij het vormgeven van de werkomgeving. 71% van de respondenten geeft aan dat multidisciplinaire samenwerking noodzakelijk is om tot effectieve oplossingen te komen.
Strategisch FM
Ook blijkt dat de rol van facility management zelf verandert. Van ondersteunend en uitvoerend, verschuift de focus naar strategisch en adviserend. “FM is geen kostenpost meer, maar een hefboom voor organisatiedoelen”, aldus Van Egmond.
Groei in alle deelmarkten.
De facilitaire markt toont in alle segmenten groei, met de sterkste stijgingen bij:
- Beveiliging: +11%
- Schoonmaakdienstverlening: +11%
- Integrated Facility Management (IFM): +6%
- Contractcatering: +5%
- Wagenparkbeheer: +3%
Technisch beheer blijft, net als vorig jaar, nagenoeg stabiel met een minimale groei van 0,9%.
Als we kijken naar de verdeling binnen de markt (exclusief vastgoed), springt wagenparkbeheer eruit met een aandeel van 29%. Gevolgd door:
- Schoonmaakdienstverlening: 19%
- Technisch beheer en onderhoud: 18%
- Integrated Facility Management: 13%
- Overige diensten (o.a. contractcatering, beveiliging, afvalbeheer, printservices en textielservice): 21%
Uitbesteding stijgt verder
De uitbestedingsgraad van facilitaire producten en diensten blijft oplopen en komt in 2024 uit op 67%. In 2023 lag dit percentage nog op 61%, in 2021 op 54%. Diensten zoals groenvoorziening, schoonmaak, afvalbeheer, catering en verhuisservices worden het vaakst aan externe partijen toevertrouwd.
Opvallend is de opkomst van single service-leveranciers. Steeds meer organisaties kiezen voor gespecialiseerde aanbieders in plaats van integrale of multi-servicepartners. Dit leidt tot een dynamischer inkooplandschap met nadruk op flexibiliteit en maatwerk.
De uitkomsten van het onderzoek worden op 11 april gepresenteerd tijdens het event Future WorkPlace in Utrecht.