Begin 2022 zijn we gestart in een lockdown situatie voor de particuliere winkels, door eerdere ervaringen hebben deze winkels snel het click en collect weer opgepakt. Geen gewenste situatie uiteraard, want het heeft weer een gat geslagen in de normaal goede decembermaand. De bedrijfsmatige leden mochten als groothandel open blijven. Het voelt niet goed, het verschil in essentieel en niet-essentieel. Elke winkel is essentieel, anders heb je geen bestaansrecht. En hoezo is een boekhandel of kantoorvakhandel minder essentieel dan Jamin of Gall & Gall? Maar goed, dit is een discussie die uiteindelijk tot niets leidt, want het kabinet bepaalt en in die rol kun je het eigenlijk nooit goed doen. Iedereen een booster halen, en wellicht na de zomer nog eentje om de winter door te komen. Voorlopig zijn we er niet van af en dan kunnen we beter het beste ervan te maken om als bedrijf verder te kunnen en winstgevend te blijven. Traditioneel starten we het jaar in onze branche met beurzen als de Papershow in België en Paperworld in Frankfurt. Op het laatste moment was de Paperworld dit jaar geannuleerd vanwege de pandemie. Leuke trends zijn waarneembaar en meer producten voor thuisgebruik. Ook dit jaar zal weer veel worden gewerkt in huis in combinatie met werken op kantoor. Een mix die voor velen voor de pandemie wellicht al wenselijk was, maar niet gebruikelijk. Laten we dat dan maar als winst zien van deze pandemie. Het biedt ons ook veel verkoopkansen. Hopelijk gaat in april de relatiedag van Quantore wel door, de behoefte van ontmoeten blijft belangrijk. Waar gaat het naar toe met alle prijsontwikkelingen door stijgende grondstofprijzen, veroorzaakt met name uit schaarste? Het maakt niet uit wat, maar alles wordt duurder. Of het nu in ons geval kantoorartikelen of ICT producten zijn, of thuis de boodschappen, energiekosten en zorgkosten. Het geeft wel zorgen voor de ondernemers. Looneisen door compensatie van de stijgende inflatie of om personeel te binden. Er is veel vraag naar personeel maar weinig geschikt beschikbaar. Hoe komen we uit deze spiraal? Ingrijpen door overheid door rente te verhogen om de inflatie te drukken?

Een uitdagend jaar, en een onzeker jaar. Ja, nog eentje voor velen om te overleven. Er zijn ook leden die het juist goed hebben gehad in het afgelopen jaar door de sterke groei van online bestellingen. Deze collega’s hebben jaren geleden voor een ander verdienmodel gekozen. En laat dat voor de andere leden voor onze inkooporganisatie een reflectiemoment zijn. Ik bedoel daarmee niet dat ene model beter is dan de andere, maar de juiste balans kan wellicht zorgen voor een nieuwe werkelijkheid. Omnichannel is in dit verband de term. Het vergt nogal wat om dit goed uit te rollen.

Onze branche gaat zijn tweede eeuw in en met alle onzekerheid en uitdagingen blijft het een feest om te ondernemen of werkzaam zijn in dit vakgebied. En de rol van Quantore is om daar in verbindend te zijn en de leden maximaal te faciliteren door te ontzorgen op gebied van inkoop, assortiment en logistiek. Als lid van de Leden Advies Commissie zal ik zeker vanuit die rol mijn steentje bijdragen. Een bijzonder ondernemend jaar toegewenst en met de juiste beslissingen wordt een onzeker jaar wellicht minder onzeker!

X