Onze manier van werken is de afgelopen jaren, als gevolg van de uitbraak van de pandemie, sterk veranderd. Waar medewerkers voorheen standaard vier of vijf dagen op kantoor werkten, zijn dat er tegenwoordig hooguit twee of drie waar het werk dat toelaat. Hybride werken is de standaard geworden en zal dat naar alle waarschijnlijkheid ook in 2023 zijn. Het heeft een grote impact op organisaties, die voor tal van nieuwe uitdagingen staan. Loont het nog om een groot kantoorpand te hebben, of brengt dit onnodig hoge kosten met zich mee? Hoe zorg je dat de productiviteit niet vermindert als gevolg van het hybride werken door collegaās? Enzovoorts.
Tip: op NN.nl vind je een leuke blog over het hybride werken en de wijze waarop dit zich ontwikkeld heeft de afgelopen periode.
Hybride werken betekent niet dat medewerkers thuis zitten
Een veelvoorkomend misverstand over hybride werken is het gegeven, dat vaak gedacht wordt dat men bij hybride werken uitsluitend vanuit huis of op kantoor werkt. Hybride werken betekent echter ook het werken vanuit een koffietentje, of bijvoorbeeld het werken vanaf een vakantieadres in het buitenland. Terwijl de kinderen zich tijdens hun vakantie vermaken in het zwembad, werken collegaās vanuit hun vakantiehuis door. Tegenwoordig beschikken de meeste vakantieparken over een degelijke internetverbinding, welke het hybride werken ondersteunt.
Er wordt flexibiliteit vanuit de werkgever verwacht
Deze nieuwe manier van werken vergt flexibiliteit vanuit de werkgever. Een werknemer wil diens dag zelf in kunnen plannen. Men begint een uurtje eerder, om de laptop aan het eind van de dag een uur eerder dicht te kunnen klappen. Of wat te denken van de collega die de lunchpauze gebruikt om een blokje te gaan hardlopen, om vervolgens in de middag wat langer door te werken? Ook het werken vanaf verschillende locaties, thuis en bijvoorbeeld op vakantie of in de koffiezaak, vergt een flexibele houding van werkgevers.
Maak duidelijke afspraken over hybride werken
Om tegemoet te komen aan de gewenste flexibiliteit van werknemers en de productiviteit van de organisatie tegelijkertijd niet in gevaar te brengen, is het belangrijk heldere afspraken te maken over het hybride werken. Spreek bijvoorbeeld een vaste dag op kantoor af binnen de teams, om te voorkomen dat mensen sociaal geĆÆsoleerd raken. Zorg er daarbij voor dat medewerkers tussen bepaalde tijden, bijvoorbeeld 10.00 en 16.00 uur bereikbaar zijn voor collegaās. Middels dergelijke kaders biedt hybride werken grote voordelen, zowel voor een werknemer als werkgever. In de eerder aangehaalde blog van NN.nl lees je meer over die voordelen.