Het Brew Lab Cafe in Penrith claimt de “zeldzaamste koffie in Australië” aan te bieden, een brouwsel dat zo speciaal is dat het alleen op afspraak wordt geserveerd voor een oogverblindende prijs. Het café in Western Sydney biedt een kopje koffie van $ 1500, een kleine 1.000 euro.
Café-eigenaar Mitchell Johnson, die de “fenomenale” kop Joe heeft geproefd, zegt dat de koffie zo speciaal is dat de klanten die het geproefd hebben letterlijk tot tranen geroerd waren.
“Het is een uitzonderlijke koffie, het soort koffie dat mensen aan het huilen maakt. Ik weet dat het gek klinkt, maar het is gebeurd, het heeft hen tot tranen toe gebracht”, vertelde hij aan de Australische krant The Daily Telegraph.
Herkomst
De koffie is een gefilterde single origin-variëteit die wordt verbouwd aan de voet van een vulkaan in Panama, ongeveer 1700 meter boven de zeespiegel. De bonen worden beschouwd als enkele van de beste ter wereld, met een score van ruim boven de 90 punten op de officiële ‘specialty’ sorteerschaal – het basiscijfer voor “outstanding” koffie, vastgesteld door de Specialty Coffee Association . Elke koffie met een gradatie van 80 of hoger door gekwalificeerde Q-sorteerders oftewel koffiesommeliers wordt als “specialiteit” beschouwd. Deze koffiesoorten, die al ongelooflijk zeldzaam zijn, kunnen worden beoordeeld als “zeer goed” (score boven 80), “excellent” (score boven 85) en “outstanding” (score tussen 90 en 100).
De bonen die de koffie van $ 1500 maken, zijn zo speciaal dat Ninety Plus Estate, het bedrijf dat het produceert, oogst en braadt, weigert de bonen of het batchnummer te noemen om te proberen het geheim te houden.
Ritueel
De eigenaar van het café, die regelmatig op maat gemaakte speciale koffievariëteiten importeert, vertelde The Daily Telegraph dat het drinken van het zeldzame brouwsel een speciale, alleen op afspraak gemaakte ervaring is die slechts twee mensen hebben geprobeerd.
Het café moet de bonen bestellen als de klant de koffie bestelt. De bestelling wordt vervolgens geroosterd in Panama en per privéjet naar Australië vervoerd. Het zetten van de koffie – die zwart wordt geserveerd zonder toevoegingen of zoetstoffen – is een liefdeswerk, verfijnd om de meeste smaak uit de bonen te halen. Het nauwgezette proces omvat nauwkeurige metingen, voorbevochtigd filtreerpapier en meerdere sessies van gieten met water, gekookt tot precies 94 graden Celsius en getimed tot op de seconde. Meer of minder en het kan het eindresultaat volledig veranderen.