De overgrote meerderheid van de werknemers die in een hybride model werkt, geeft aan dat dit geholpen heeft om werkgerelateerde burn-outs sterk te verminderen. Dat blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door International Workplace Group onder meer dan 1.000 hybride werknemers. Driekwart (75%) meldde zelfs een drastische vermindering van burn-out symptomen, als gevolg van chronische stress op de werkplek, sinds de overstap naar een hybride werkmodel.
Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat 72 procent van de werknemers vóór het overstappen op een hybride werkmodel een burn-out ervaarden. Nu ze hybride werken – waarbij de meesten hun tijd verdelen tussen een hoofdkantoor, lokale flexibele co-working ruimtes en thuis – hoeven ze niet meer dagelijks te pendelen, waardoor er meer tijd overblijft om te focussen op welzijn.
Betere balans door hybride werken
Volgens het onderzoek heeft deze toename in vrije tijd geleid tot een betere balans werk-privé balans (86%), meer lichaamsbeweging (54%), gezondere maaltijden (58%) en een betere slaapkwaliteit (68%), wat allemaal bijdraagt aan een verminderd risico op burn-out. In totaal geeft meer dan twee derde van de werknemers (68%) aan dat hun lichamelijke gezondheid is verbeterd door hybride werken. Werknemers meldden ook dat ze zich minder uitgeput (79%), minder gestrest (78%) en minder angstig (72%) voelen. Zo’n 86% van de werknemers geeft bovendien aan dat ze het dagelijks leven beter aankunnen wanneer ze in een flexibel model werken.
Hybride werken verhoogt welzijn en productiviteit
Gezien de positieve impact van hybride werken op de mentale en fysieke gezondheid van werknemers, is het misschien geen verrassing dat driekwart (76%) aangeeft dat vijf dagen per week terugkeren naar een hoofdkantoor hun welzijn negatief zou beïnvloeden. Uit het onderzoek blijkt ook dat het impact heeft op de productiviteit van bedrijven. 74 Procent van de werknemers gaf aan dat ze productiever waren wanneer ze werken volgens het hybride model, terwijl een vergelijkbaar aantal (76%) aangaf meer gemotiveerd te zijn. 85 procent van de werknemers zei dat ze dankzij hybride werken meer tevreden zijn over hun werk.
HR-managers delen dezelfde mening: vier op de vijf (86%) geeft aan dat hybride werken op dit moment een van de meest gevraagde voordelen voor het welzijn van werknemers is, en meldt dat het de productiviteit van werknemers verhoogt (85%)**. Deze conclusie komt ook terug in het onderzoek dat eerder dit jaar is uitgevoerd door The Bank of England, Stanford University, King’s College London en Nottingham University, onder leiding van econoom en academicus Nick Bloom. Uit dit onderzoek bleek dat voor elke dag dat een werknemer van een bedrijf in een hybride model werkt, de productiviteit van dat bedrijf ongeveer $19.000 hoger ligt.
Mark Dixon, CEO van de International Workplace Group: “De verschuiving naar hybride werken levert bedrijven niet alleen productiviteits- en financiële voordelen op en een betere werk-privébalans voor werknemers, maar draagt ook bij aan een betere fysieke en mentale gezondheid. Doordat werknemers minder woon-werkverkeer hebben, ontstaat er meer tijd voor hun eigen welzijn en wordt de kans op een burn-out onder werknemers kleiner. Bedrijven moeten beseffen dat ze niet alleen een gelukkiger en gezonder personeelsbestand hebben als ze mensen flexibel laten werken, maar dat mensen zich ook productiever en gemotiveerder voelen.”
International Workplace Group, ’s werelds grootste aanbieder van hybride werkoplossingen met merken als Spaces en Regus, voegde vorig jaar wereldwijd 867 nieuwe locaties toe om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar hybride werken.