In België is de brancheorganisatie BOSTA al enkele jaren erg actief met het promoten en ondersteunen van duurzame kantoorartikelen, via het initiatief Responsible Office. Dit is een kanaal om vraag en aanbod van duurzame kantoor- en schoolbenodigdheden beter op elkaar af te stemmen. Op de website vind je een overzicht van milieuvriendelijke kantoorartikelen, schoolartikelen en schrijfwaren. Daarnaast worden regelmatig bijeenkomsten en masterclasses georganiseerd. In dit artikel een van de initiatiefnemers van Responsible Office, Carlo Bollen, aan het woord.
Er zijn drie grote uitdagingen als het gaat over circulariteit en onze branche. De eerste en meest voor de hand liggende discussie gaat over ‘wat is circulariteit?’. In een lineaire economie is een product niet ontwikkeld voor circulariteit. In het beste geval wordt beroep gedaan op recyclage om de grondstoffen en materialen waaruit het product is gemaakt enigszins te hergebruiken. Dat zal in de circulaire economie niet meer volstaan.
Bij een circulair ontwikkeld product ga je eerst heel andere dingen doen of toevoegen om de materialen waaruit dat product is gemaakt te ‘vrijwaren van verlies’. Bijvoorbeeld, hervullen, herstellen, hergebruiken en dan pas recycleren. Om dat te kunnen doen zal je als fabrikant vermijden grondstoffen zo in elkaar te verweven dat ze niet meer puur kunnen worden herwonnen. Mogelijk blijf jij als fabrikant of distributie in onze sector eigenaar van het product en dus ook van zijn grondstoffen. Die grondstoffen worden immers steeds schaarser. Ze zijn dus onmisbaar voor continuïteit.
Regulering
De tweede uitdaging ligt bij de wetgevende macht. Je kunt maar best juist kiezen als je mag gaan stemmen want alle wetten over duurzaamheid en circulariteit zijn vanaf nu ‘made in Europe’. We zijn het al gewend van bijvoorbeeld AVG / GDPR, die Europese wetten worden automatisch nationale wet in alle lidstaten.
De klimaatverandering moet immers liefst globaal worden aangepakt. Ware het niet dat de continenten en grote mogendheden meer en meer elkaars concurrenten zijn en afgunstig naar elkaars grondstoffen loeren. Als ze goed naar de club van Rome hebben geluisterd weten ze sinds de jaren 70 dat we nu op een crash van het systeem aansturen. Net omdat de nieuwe wetten over duurzaamheid, niet alleen die duurzaamheid willen aanpakken maar ook de concurrentie en de toegang tot voldoende grondstoffen moeten vrijwaren, duurt het veel te lang voordat die wetten er komen.
Omdat het zo lang duurt voor er duidelijkheid komt van Europa durven de fabrikanten in onze branche niet te investeren in het vervangen van hun gouden eieren leverende hero producten door echt circulair ontwikkelde producten en hiermee zijn we bij de derde grote uitdaging.
Je kunt het voortbestaan van je bedrijf in de waagschaal leggen als je een keuze maakt om grootschalig te investeren in onderzoek en ontwikkeling van circulaire producten als dat een verkeerde keuze blijkt te zijn. Dus doet niemand wat tot de wetgever hen verplicht. We weten echter dat “time to market” curiaal kan zijn. En we weten ook dat innovatie meestal van buiten de branche te verwachten is. En bovendien weten we dat eigenaar blijven van de grondstof van cruciaal belang zal zijn voor je bedrijf. Uit voorbeelden van andere branches hebben we geleerd dat het niet nodig is om te wachten met innoveren.
Masterclass circulariteit
Responsible Office Circulair (ROC) (een initiatief van de Belgische vakfederatie Bosta) organiseert dit najaar haar derde Masterclass Circulariteit. Daarin wordt uitgelegd hoe je deze drie uitdagingen kunt aanpakken en daarmee kan je als verdeler, groothandel of fabrikant in onze geliefde branche je concurrentievoordeel doen.
De cursus wordt gegeven in het Engels. Alle deelnemers kunnen hun eigen taal gebruiken
We hebben voor Engels gekozen zodat we uw internationale collega die verantwoordelijk is voor productontwikkeling kunnen verwelkomen op deze Masterclass. Nodig hem/haar gerust uit. De online cursus bestaat uit vier halve dagen praktische online interactieve workshop op 29 september, 20 oktober, 24 november en 1 december 2023 in de ochtend.
De onderwerpen zijn:
1) Uitdagingen & kansen in de circulaire economie
2) Wat is circulariteit, en wat zijn interessante circulaire bedrijfsmodellen
3) Nieuwe wetten ivm circulariteit vanuit Europa en lokaal; bedreigingen of kansen?
4) Circulaire kansen in uw bedrijf identificeren en starten met circulaire ontwikkeling en ontwerp
Aansluitend is er een slotmeeting te Merelbeke België op 15 december 2023. U kunt hier feedback krijgen op de duurzaamheids-strategie van uw bedrijf van klanten, klanten van klanten, experts en de overheid.
Vragen over deelname en inschrijven via deze link: https://forms.gle/9C3tY7VJoV4tnNcr5