Het Platform Mobiel Misbruik maakt zich hard voor een centraal registratiesysteem van mobiele telefoons en het blokkeren ervan in het geval van misbruik, fraude of andere criminele activiteiten, ook wel ‘blacklisting’ genoemd. Volgens het platform is er weliswaar veel aandacht voor de kwaliteit en veiligheid van de netwerken, maar niet voor de toestellen die hierop actief zijn. In Nederland ligt de verantwoordelijkheid voor het blokkeren van de mobiele telefoon nu nog bij de consumenten, waarbij de nadruk ligt op het gevaar van verlies aan gevoelige data die is opgeslagen op de toestellen.
Consument te weinig beschermd
“Op het gebied van mobiele telefonie wordt de Nederlandse consument te weinig beschermd”, zegt Marjanne Louwsma, sales manager bij PortingXS. “Het stelen van en handelen in mobiele telefoons loont nog steeds. Creditboys hebben vrij spel, de grenzen staan wijd open voor de import van gestolen telefoons en de handel in gestolen telefoons wordt nauwelijks opgespoord of structureel bestreden. Doordat de vraag naar mobiele telefoons stijgt en door de verscherpte BKR-registraties bij aanschaf van een mobiele abonnement in combinatie met een toestel, is de stap naar goedkopere (potentieel frauduleuze) alternatieven snel gemaakt.”
Een centrale oplossing in de vorm van blacklisting beschermt de consument en verplaatst de verantwoordelijkheid naar de lokale autoriteiten. Om dit vorm te geven moeten partijen zoals Telecom-operators (MNO’s en MVNO’s), Nationale Politie, Belastingdienst, douane, kredietverstrekkers en tweedehands-handelaren en platforms (Markplaats, Ebay etc.) samenwerken. Leidend hierin is het IMEI-nummer, een uniek serienummer voor mobiele telefoons. Elk IMEI-nummer krijgt een status mee waar – afhankelijk van de situatie – wijzigingen en gevolgen aan kunnen worden gekoppeld.
Stel, een telefoon wordt gestolen en de eigenaar doet aangifte bij de politie, dan krijgt het toestel door deze aangifte de status ‘gestolen’. Als gevolg van blacklisting wordt het toestel vervolgens door alle Telecom-operators automatisch op alle netwerken geblokkeerd. Het gevolg is dat het op termijn niet meer interessant is om toestellen te stelen en te verhandelen.
Adviserende rol
PortingXS heeft de afgelopen vijftien jaar lokale wet- en regelgevers en Telecom-toezichthouders als onafhankelijke partij geadviseerd in het samenstellen en ontwerpen van centrale blokkeeroplossingen. Ook binnen het Platform Mobiel Misbruik zal PortingXS deze rol vervullen en de centrale oplossing faciliteren.