Tijdens de test is voor aardappelteelt gebruik gemaakt van een cameradrone die zeer nauwkeurige beelden maakt van een akker. Via een mobiele verbinding met 5G-karakteristieken, zijn deze beelden verwerkt en verstuurd naar een landbouwmachine die vervolgens vrijwel real-time en zeer precies gewasbescherming op het aardappelgewas doseert. Een proces dat momenteel ongeveer twee dagen in beslag neemt is in het 5G Fieldlab teruggebracht tot slechts twee uur.
De proeven op de proefboerderij, in samenwerking met de Provincie Drenthe, Wageningen Universiteit en Research, Stichting Dronehub GAE, Agrifac, Innovatie Veenkoloniën en ZTE, tonen de toegevoegde waarde van 5G voor de landbouwsector. De provincie Drenthe heeft samen met KPN en alle andere partijen de handen ineen geslagen om te onderzoeken hoe 5G technologie kan bijdragen aan het verbeteren van de bedrijfsvoering van de agrarische sector. Naast een hogere snelheid richt 5G zich nadrukkelijk op meer flexibiliteit, kortere reactietijden en hogere betrouwbaarheid.
Een cameradrone scant de akker met een multi-spectrale camera. Danktij de mobiele verbinding met 5G-karakteristieken, worden de grote databestanden direct verstuurd en verwerkt in een taakkaart voor de landbouwmachine, die vervolgens zeer precies de akker kan bewerken. Door dit proces kunnen agrariërs enerzijds besparen op bijvoorbeeld gewasbescherming, iets wat ook het milieu ten goede komt. Anderzijds neemt naar verwachting ook de opbrengst toe, omdat er direct kan worden ingespeeld op de staat van het gewas.