Lydis introduceert opnieuw een unieke oplossing. Naast het recente paradepaardje, de Yealink SmartVision 40 all-in-one conferencingbar, presenteert Lydis nu een opvallend nieuw product: de plectrumtafel, een serie tafels in verschillende grote en kleuren met vele uitbreidingsmogelijkheden. Deze innovatieve tafel verbetert het (video)vergaderplezier in elke ruimte. Cor Heide, de inspirerende en drijvende kracht achter Lydis, is enthousiast over de eenvoud en het bijzondere ontwerp van de plectrumtafel. Hij ziet hierin een duidelijke meerwaarde voor zowel de vakhandel als kantoorinrichters.
Cor Heide benadrukt het unieke karakter van Lydis: “Wij zijn meer dan alleen een distributeur. We bieden onze klanten ook kennis, service en ondersteuning. Lydis is, voor zover ik weet, een van de enige distributeurs met een compleet servicepakket. Daarnaast hebben we vijf productmanagers en vijf marketingmedewerkers. Wat ons bijzonder maakt, is dat we naast ons operationele team een team hebben van twintig specialisten, waaronder marketeers, productmanagers en technisch experts voor Microsoft en security die onze klanten ontzorgen en de volledige support bieden, zowel commercieel als technisch. Ons motto is: wij zijn er voor de partners. In tegenstelling tot veel distributeurs in de AV-wereld, die dit allemaal overlaten aan de leveranciers.”
Laagdrempelig in gebruik
Lydis kiest bewust voor een eigen benadering richting de eindgebruiker. Heide legt uit: “Het draait niet alleen om de hardware, maar om de voordelen voor de eindgebruiker. Wat wil die? Een betaalbare en betrouwbare oplossing die geschikt is voor videoconferencing. Een product dat gebruiksvriendelijk is, snel opstart, hoge beveiliging biedt, eenvoudig te bedienen is en van uitstekende kwaliteit is.”
Dit het domein van AV-specialisten, die een combinatie van verlichting, geluid, akoestiek en videosystemen gebruikten om de best mogelijke ervaring te creëren. Maar videoconferencing heeft nu een andere fase bereikt: het is op steeds meer plekken verkrijgbaar en moet eenvoudig in gebruik zijn. Bovendien zijn er nauwelijks ruimtes meer die exclusief voor videocalls worden gebruikt. De meeste ruimtes zijn nu hybride en worden zowel voor normale vergaderingen als voor videovergaderingen ingezet.”
Hij benadrukt dat producten steeds slimmer worden door technologieën zoals AI. “Neem bijvoorbeeld onze populaire Yealink SmartVision 40, een alles-in-één conferencebar, speciaal ontworpen voor kleine tot middelgrote vergaderruimtes. Met twee hoge-resolutiecamera’s kan de SmartVision 40 automatisch inzoomen en sprekers volgen, en scherpe beelden leveren tot op 4 meter afstand. Je bent dus altijd goed in beeld en duidelijk verstaanbaar, wat het plezier van een videocall aanzienlijk vergroot. Bovendien is specifieke kennis van audio en video niet meer nodig.”
De SmartVision 40 is ook beschikbaar in een kit, genaamd de MVC S40. In deze kit wordt ook een Windows Mcore PC en een touchconsole geleverd voor extra gebruiksgemak. Daarnaast is er de A40, een variant met een ingebouwd Android-besturingssysteem. Beide opties bieden een complete oplossing met slechts een paar kabels eenvoudig te installeren, ideaal voor de kantoorvakhandel.
Onderscheid met plectrumtafel
Volgens Heide ontbreekt er, naast geavanceerde apparatuur, nog één cruciaal element voor een optimale videoconferencing-ervaring: een geschikte tafel. “Met eenvoudigere videosystemen kun je al een stabiele kwaliteit bereiken, maar de tafel is vaak het probleem. We zitten meestal aan een standaard rechte tafel, maar dat is niet geschikt voor hoogwaardige videoconferentie vergaderingen. Op verzoek van de markt hebben we hier een oplossing voor gevonden: de plectrumtafel.”
Tijdens zijn marktonderzoek ontdekte Heide geen geschikte alternatieven. “Ik kwam de halvemaanvormige tafel van Microsoft tegen, die zij als beste optie beschouwen. Het nadeel is echter dat deze tafel alleen geschikt is voor videogesprekken. Voor reguliere face-to-face meetings, die toch 80% van de vergaderingen uitmaken, is zo’n tafel onpraktisch.”
Volgens Heide bestaat de plectrumtafel al geruime tijd, maar vaak als tafel in studio’s bij talkshows. Op kantoor komt deze tafel zelden voor, met hier en daar een voorzichtige poging. “De plectrumtafel is eigenlijk een driehoek met afgeronde hoeken,” legt Heide uit. “In samenwerking met een Nederlandse kantoormeubelfabrikant hebben we speciaal voor Lydis een serie plectrumtafels ontwikkeld. Het ontwerp is zo eenvoudig mogelijk gehouden. We bieden drie formaten: de S voor vier personen, de M voor zes personen en de L voor acht personen, allemaal geschikt voor videogesprekken.”
Elk tafelmodel kan daarnaast ook gebruikt worden voor reguliere of hybride vergaderingen. De plectrumtafels zijn beschikbaar met bladen in zes verschillende afwerkingen en kleuren. Ze kunnen bovendien uitgerust worden met wieltjes, waardoor ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Verder zijn de tafels uit te breiden met een kabelgoot voor nette kabelverwerking en een optionele kabeldoorvoer. “Met deze tafels kun je 80 tot 90 procent van de vergaderruimtes efficiënt inrichten voor een goede prijs”, aldus Heide.
Heide geeft aan dat Lydis geen bijpassende stoelen aanbiedt. “We kunnen echter wel een stoel adviseren. Ons advies is dat de stoel draaibaar en in hoogte verstelbaar is, en is voorzien van wieltjes. Daarmee is hij geschikt voor zowel videoconferenties als reguliere vergaderingen.”
Oogcontact
Het geheim van de plectrumtafel is dat deelnemers aan een videomeeting schuin aan de tafel zitten. “Als je, zoals nu vaak het geval is, recht naast elkaar zit, blokkeert iemand altijd je zicht op het scherm. Oogcontact is cruciaal tijdens een gesprek, en dat bereik je met de opstelling van een plectrumtafel. Ook bij face-to-face gesprekken zonder video werkt de tafel uitstekend. Onderzoek toont aan dat meer oogcontact leidt tot snellere en betere communicatie. Een ronde tafel zou ideaal zijn, maar is niet praktisch voor videogesprekken. De plectrumtafel biedt een perfect alternatief.”
Heide ziet in de kantoorvakhandel de juiste doelgroep om de plectrumtafel op de markt te brengen. “Onze partners kunnen de eindklant het juiste verhaal vertellen en zo hun orderbedrag verhogen. Via Lydis bieden we een complete, kant-en-klare oplossing. Voor de kleinste tafel hebben we bijvoorbeeld een scherp geprijsd pakket voor showrooms. Dit kan gaan om één project met één vergaderruimte, maar ook om grote projecten met honderden vergaderruimtes. Dankzij de plectrumtafel kunnen we bovendien ons videoconcept nog beter onder de aandacht brengen in de kantoorvakhandel.”
Ook voor het lagere segment
Heide plaatst de nieuwe plectrumtafel in de bredere context van de ontwikkelingen op het gebied van video-vergaderen. “De technologie verbetert voortdurend, met steeds betere apparatuur die zorgt voor optimaal geluid en beeldkwaliteit. Ook de duurdere AI-camera’s worden steeds gebruikelijker. Het doel van de plectrumtafel is echter om rust en een goede ervaring te bieden tijdens (video-)meetings. Zodat je ook met producten uit het lagere segment een goede vergaderervaring kan bieden.”
Heide verwacht dat de eerste plectrumtafels begin oktober beschikbaar zullen zijn. Hij overweegt om de tafel ook aan te bieden in een pakket met een video-conferentiesysteem. “We hebben de opties juist zo uitgebreid gemaakt dat je de tafel kunt samenstellen op basis van je eigen voorkeuren. Alle drie de tafelmodellen passen goed bij de meeste videoapparatuur, van klein tot groot, met uitzondering van de zeer grote systemen.”
Tot slot benadrukt Heide dat Lydis naast de nieuwe plectrumtafel ook actief bezig is met de verdere ontwikkeling van het portfolio. “Aan het einde van het jaar kunnen klanten verschillende nieuwe producten verwachten op het gebied van geluid en akoestiek.”