Op kantoor, thuis en soms onderweg: hybride werken is de laatste jaren de nieuwe standaard geworden. Hier speelde Hardeveld werkplek- en projectinrichting goed op in de afgelopen tijd. Ze verlegden hun focus van alleen kantoorwerkplekken naar hybride werkplekken. Samen met Veenendaalse ondernemer Bas van Hardeveld, eigenaar van Hardeveld, duiken we dieper in op de trends en ontwikkelingen op dit gebied.
Het ontstaan van Hardeveld
Hardeveld werkplek- en projectinrichting is een echt familiebedrijf. De overgrootvader van Bas richtte het bedrijf 124 jaar geleden op. De ene generatie volgde de andere op. Bas en zijn vrouw namen in 2010 het bedrijf over. En dat doen ze met veel plezier! Bas van Hardeveld licht dit toe. “De afgelopen jaren is er, onder andere door corona, een hoop gebeurd waardoor wij anders tegen de traditionele werkplek aan zijn gaan kijken. Het welzijn van medewerkers, het creëren van ontmoetingsplekken en hybride werkplekken zijn veel belangrijker geworden. Dit gaf ons reden om in 2018 af te stappen van die traditionele kantoorvakhandel. We hebben een nieuw team van jonge mensen die de werkplek en inrichtingstak een volledig nieuw leven in hebben geblazen. Sindsdien staat Hardeveld werkplek- en projectinrichting voor het zo vitaal mogelijk inrichten van het kantoor voor je medewerkers.”
Inspelen op nieuwe veranderingen
Hardeveld is een onderneming die de trends en ontwikkelingen in de markt continu monitort. “Door de komst van corona veranderde alles in een sneltreinvaart. Zo moesten er opeens werkplekken thuis worden ingericht, een switch die veel bedrijven en medewerkers goed is bevallen. Veel bedrijven kiezen dan ook voor een combinatie tussen thuis en op kantoor werken’’, geeft Bas aan. Een andere trend die Bas ziet is dat er sprake is van een gedeeltelijke terugkeer naar het kantoor. ‘’Wij merken dat het kantoor steeds meer verandert naar een ontmoetingsplek waar het gezellig is en medewerkers creatieve sessies hebben met elkaar’’. Toch zijn er ook voldoende bedrijven die merken dat medewerkers liever thuiswerken na de coronacrisis. Hardeveld probeert hierop in te spelen. “Om medewerkers te stimuleren ook naar kantoor te blijven komen vragen bedrijven ons om hulp. Dan realiseren wij een plan om het kantoor aantrekkelijker te maken, denk aan het implementeren van een bedrijfsrestaurant met meer sfeer en beleving. Hierbij houden we ook rekening met hybride werken, veel groen op kantoor, vitaliteit, beweging en duurzaamheid”, legt Bas uit.
Het proces van A tot Z
Aan zo’n project gaan een hele hoop stappen vooraf. ‘’Wanneer wij voor een klant aan de slag gaan, beginnen we bij een stukje ontwerp, de beleving en de identiteit van een kantoor. Om achter de identiteit te komen is het belangrijk om veel gesprekken te voeren met meerdere afdelingen, zodat iedereen evenveel inspraak heeft. Aan de hand van een conceptontwerp moet het nog een beetje eigen gaan worden. “Wij kunnen het wel bedenken, maar uiteindelijk moet een medewerker erin werken. Dit is de reden dat ik ze graag laat meedenken. Door samen ideeën op te doen, kom je tot heel gave dingen”, zegt Bas trots.
Uitdagingen
Bij werkplek- en projectinrichting komen natuurlijk ook de nodige uitdagingen kijken, licht Bas toe. ‘’Het is soms lastig wanneer de bouwwereld het eigenlijk te druk heeft voor het project, een uitdaging die wij zelf niet in de hand hebben maar wel regelmatig voorkomt. Wanneer wij met klanten in gesprek gaan over een renovatie van het kantoor kan het soms 1,5 jaar duren voordat het daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Daarnaast zijn de prijzen ook gigantisch en dit kan onze business stagneren, doordat wij in de laatste fase pas relevant zijn met ons meubelstuk. Het ontwerp hebben we dan al wel bedacht en dat is soms een uitdaging.’’
Verwachtingen voor de toekomst
Duurzaamheid, hybride werken en het welzijn van de medewerkers wordt een steeds belangrijker onderwerp in de toekomst. “Een gezonde werkomgeving wordt in de toekomst steeds belangrijker. Daar focussen we ons dan ook op. Hiermee bedoelen we dynamisch werken, denk o.a. aan een sta-zit bureau. Wij denken heel medewerker gericht. Wij geloven niet meer in 1 stoel voor 100 medewerkers, maar wij geloven echt in die individualiteit. Dat ga je in de toekomst steeds meer terugzien en daar spelen we graag op in.”