De dramatische stijging van de grondstofprijzen en het gebrek aan beschikbaarheid van enveloppenpapier zetten de Europese enveloppenindustrie steeds meer onder druk. Als gevolg daarvan zullen de prijzen stijgen, zo laat de Europese Federatie van Enveloppenfabrikanten (FEPE) weten.
Reeds in 2021 leidde de sluiting van de Stora Enso-site in Veitsiluoto, Finland, tot aanzienlijke prijsstijgingen en een tekort aan enveloppenpapier. In het begin van het jaar verergerde de situatie nog door een maandenlange staking in de UPM-fabrieken in Finland, die nog tot ver na het einde van de staking zal voortduren als gevolg van de grote achterstand bij de leveringen.
“De prijzen van enveloppenpapier zijn de afgelopen twaalf maanden meer dan verdubbeld bij de bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Bovendien leidt het gebrek aan beschikbaarheid van papier tot annuleringen van diensten en buitensporig lange levertijden. Onze industrie wordt momenteel geconfronteerd met problemen op de grondstoffenmarkten die wij sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gekend”, aldus een woordvoerder van de FEPE, die de belangen van de Duitse en Europese enveloppenindustrie behartigt. Niet alleen de papierprijzen, maar ook de prijzen van raamfolie zijn met dubbele cijfers gestegen, en inkt, lijm, verpakkingsmateriaal, energie en vracht zijn aanzienlijk duurder geworden. Een einde aan deze ontwikkeling is op dit moment niet te voorzien.
Aangezien materiaal en vracht tot 75% van de fabricagekosten van enveloppen uitmaken, zijn verdere aanzienlijke prijsaanpassingen onvermijdelijk. “Enveloppen worden helaas over de hele linie duurder, en we hebben het niet meer over centen, maar zitten door de kostenstijgingen al in de orde van grootte van enkele euro’s per 1.000 enveloppen”, aldus de vereniging in een recente verklaring. De FEPE benadrukt voorts dat het voor fabrikanten bijna onmogelijk wordt contracten af te sluiten met prijsverbintenissen op langere termijn, zoals deze in het verleden vaak werden geĆ«ist door handelaren in kantoorbenodigdheden en grote postorderbedrijven. De risico’s van contracten op langere termijn zijn thans zo groot dat sommige fabrikanten er de voorkeur aan geven helemaal geen zaken te doen in plaats van prijsverbintenissen op langere termijn aan te gaan.
Deze zomer sluit ook Enveloppenfabriek De Vroede in Belgie haar poorten definitief.
Lees https://kantoornet.nl/enveloppenfabriek-de-vroede-in-belgie-sluit-de-deuren/