Na meer dan zes decennia boeken, pennen en persoonlijk advies valt op woensdag 30 april het doek voor boek- en kantoorvakhandel Vives. Eigenaar Ton Dekkers, die al ruim veertig jaar het gezicht van de winkel is, stopt zonder opvolger. “Het is goed geweest zo,” zegt hij nuchter. “Maar ook dubbel. Mensen zijn verbijsterd dat we weggaan.”
Vives opende in 1962 de deuren als Parsifal, een uitgeverij van schoolboeken, opgericht door Dekkers’ tante Riet van Riel. Niet lang daarna werd het huidige pand betrokken en kreeg de zaak de naam Vives, vernoemd naar de Spaanse humanist Juan Luis Vives die nauwe banden had met Breda. Sindsdien groeide de winkel uit tot een begrip – niet alleen vanwege het brede assortiment boeken en luxe kantoorartikelen, maar vooral vanwege de persoonlijke sfeer.
Verlies voor de wijk én de branche
De sluiting van Vives, de oudste boekhandel in Breda, markeert het einde van een tijdperk. “Met het verdwijnen van Vives verdwijnt ook de laatste ruim gesorteerde kantoorvakhandel uit Breda,” aldus Dekkers. Het illustreert een bredere trend: de terugloop van onafhankelijke boek- en kantoorwinkels in stadswijken en buitengebieden. “Het persoonlijke verdwijnt. Online prijzen zijn lager dan mijn inkoop,” verzucht hij tegenover BN De Stem.
Met Vives verdwijnt ook de laatste plek om luxe pennen te verkrijgen. ,,Dat vind ik echt zonde,” vertelt Dekkers terwijl hij bij zijn pennenkast staat. ,,Een mooie vul- of balpen koop je met een persoonlijke gedachte. Zoiets moet je kunnen vasthouden, uitproberen en vergelijken.”
Dekkers zag de afgelopen jaren diverse collega-winkeliers in de Ginnekenweg stoppen. Hij hoopt op nieuwe jonge ondernemers die het winkelbeeld van de straat levend willen houden. “Als de fysieke winkels verdwijnen, verdwijnt ook de beleving van een buurt.”
Een winkel vol verhalen
Vives was meer dan een winkel. Dagelijks kwamen vaste klanten langs voor een krant, een boek of gewoon een praatje. En dan was er Missy, het hondje dat al 13 jaar lang onder de boekentafel de wacht hield. Ook herinneren veel Bredanaars zich de mediastunt van Dekkers uit 2021, toen hij in een bestickerde Mini door de stad reed op zoek naar de winnaar van een ongeclaimd Oudejaarslot – verkocht in zijn winkel, goed voor een elektrische Mini.
Op zoek naar een nieuwe invulling
Hoewel Vives verdwijnt, blijft het pand – en de geschiedenis – bestaan. Dekkers (62) blijft met zijn vrouw boven de winkel wonen en hoopt alsnog een geschikte nieuwe ondernemer te vinden. “Het blijft vreemd om na zoveel jaren een punt te zetten. Maar het is ook mooi geweest. En wat klanten zeggen – dat ze het zullen missen – dat betekent dat we iets goeds hebben gedaan.”